Ion Cristoiu: "Dragnea i-a transmis președintelui Iohannis un mesaj – Dacă vrei să scapi de Ponta, dă un semn public, dar cu condiția să nominalizezi un premier tot de la PSD"

Ion Cristoiu: "Dragnea i-a transmis președintelui Iohannis un mesaj - Dacă vrei să scapi de Ponta, dă un semn public, dar cu condiția să nominalizezi un premier tot de la PSD"
Foto: B1 TV

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a fost invitatul lui Cătălin Striblea în cadrul emisiunii Ultimul Cuvânt, din data de 17 septembrie 2015, difuzată pe B1 TV. Dragnea a spus în acel moment că o plecare a lui Victor Ponta din fruntea Guvernului poate pune PSD-ul într-o situație dificilă, în sensul că social-democrații nu au nicio garanție că președintele Iohannis ar desemna un candidat pentru șefia Executivului tot de la PSD.

Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat aceste afirmații și pe B1 TV, împreună cu moderatorul emisiunii Ultimul Cuvânt, Cătălin Striblea, dar și într-un articol pe Evenimentul Zilei, unde scrie că, prin cele spuse, liderul PSD a trimis un mesaj lui Klaus Iohannis, mai mult sau mai puțin subtil.

Noua echipă a PSD, condusă de Liviu Dragnea, nu poate risca plecarea partidului de la Guvernare prin scoaterea din joc a lui Victor Ponta. Pentru această echipă vine marele examen al Congresului PSD. Dacă la Congres, PSD e în Opoziţie, preşedintele partidului va fi ales, în uralele delegaţilor, nimeni altul decît premierul demis Victor Ponta. Dar chiar dacă şi pînă la Congres nu s-ar tranşa chestiunea premierului, Liviu Dragnea va fi obligat şi după Congres să-l ţină pe Victor Ponta în fotoliul de la Victoria şi dacă ar trebui pentru asta să ia locul unuia  dintre picioarele fotoliului. Mai mult sau mai puţin subtil, Liviu Dragnea i-a transmis lui Klaus Iohannis un mesaj hotărîtor: Dacă vrei să scapi de Victor Ponta, dă un semn public, echivalent cu un angajament că vei nominaliza premierul tot de la PSD!”, a scris jurnalistul.

Cristoiu mai notează în articolul său faptul că premierul Victor Ponta are două posibilități în acest moment: „Ori pleacă din fruntea Guvernului şi are şanse să renască, ori rămîne şi agonia supravieţuirii cu orice preţ ar putea să-l coste viitorul politic”.

În aceste condiții – am zis la tv – Klaus Iohannis are datoria de interes naţional de a-l trece pe Victor Ponta pe linie moartă. În condiţiile actuale, fără garanţia dată PSD că premierul desemnat va fi tot de la acest partid, Liviu Dragnea şi echipa sa se vor bate din răsputeri ca Victor Ponta să rămînă premier.
Că preşedintele trebuie să dea această garanţie în condiţiile actuale, împrospătarea de la nivelul şefiei Guvernului fiind o chestiune care ţine nu doar de problemele lui Victor Ponta, dar şi de nevoia unui suflu nou, pe care-l poate da doar un nou premier, după ce Victor Ponta s-a erodat în cei trei ani şi ceva de guvernare, am căzut de acord cu Cătălin Striblea
”, a mai spus jurnalistul.