Iulian Chifu: Dacă Ponta vrea puterea în stat să candideze la președinție. Altfel va semna acord de coabitare și cu Antonescu

Iulian Chifu: Dacă Ponta vrea puterea în stat să candideze la președinție. Altfel va semna acord de coabitare și cu Antonescu

Victor Ponta trebuie să candideze la preşedinţie, dacă vrea să aibă puterea în stat! Dacă nu, actualul premierul va trebui să coabiteze în continuare şi să respecte superioritatea viitorului Preşedinte ales.

Este mesajul transmis de la Cotroceni de consilierul Iulian Chifu. Acesta consideră că un acord de colaborare instituţională va fi necesar chiar şi într-o eventuală relaţie Ponta premier – Antonescu – președinte.

„Unica formulă pentru Victor Ponta de a găsi calea spre deţinerea celei mai importante părţi a puterii în România este aceea de a revendica această poziţie, nu trebuie să încerce să preia puterea ca premier. Dacă nu, actualul premier va trebui să coabiteze şi să respecte preeminenţa viitorului Preşedinte ales al României”, a declarat consilierul prezidențial.

Iulian Chifu explică, pentru Adevărul, că acordul de colaborare instituţională a fost necesar ca să acomodeze poziţiile politice ale premierului şi ale preşedintelui, pentru a se evita un conflict major, precum episodul suspendării.

„Cine şi-a imaginat că vom vorbi de coabitare doar în contextul actualei formule de preşedinte-premier cred că s-a înşelat. Coabitarea nu e un fenomen rezultat al momentului politic românesc este chiar un mecanism care se anunţă o permanenţă a vieţii politice a României pe termen mediu, măcar până la schimbarea majoră a Constituţiei care să consacre fie formula de preluare completă a puterii executive, fie reducerea la minimum a atribuţiilor unuia dintre actori”, adaugă Chifu.

Altfel spus, vom avea coabitare şi pe viitor, atât timp cât nu va exista un singur partid, care să obţină peste 50% la sută în alegeri.

„Cine îşi imaginează că o formulă Antonescu Preşedinte – Ponta Premier este una ce nu va putea fi înscrisă sub semnul coabitării, pe motiv că există o relaţie personală între cei doi, se înşeală. Aici regulile care fac o persoană să ajungă în această funcţie presupun competiţie, măcar între grupurile de susţinători, mai mult, chiar dacă am vorbi despre aceeaşi reprezentare de interese, polarizarea intervine ulterior. „

USL a stabilit încă de anul trecut că pnl va da candidatul la preşedinţie şi psd – premierul. Şeful guvernului şi actualul şef de stat au semnat, în decembrie anul trecut un acord de colaborare, prin care cei doi îşi împart responsabilităţile şi îşi iau angajamente comune.

Tags: