Jose Manuel Barroso, scrisoare către Victor Ponta: "Listele electorale trebuie trimise rapid la CC, pentru o decizie în cazul referendumului"

Jose Manuel Barroso, scrisoare către Victor Ponta: "Listele electorale trebuie trimise rapid la CC, pentru o decizie în cazul referendumului"
Foto: telegraph.co.uk

Președintele Comisiei Europene (CE), portughezul Jose Manuel Barroso, i-a scris, vineri, premierului Victor Ponta  scrisoare în care și-a manifestat îngrijoarea vizavi de evoluțiile politice de la București și în care cerea Guvernului trimiterea cât mai rapidă a listelor electorale la Curtea Constituțională (CCR), pentru luarea câti mai devreme a unei decizii privind referendumul din 29 iulie.

Portughezul a spus că speră ca Guvernul român să-și respecte angajamentele și să trimită listele electorale.

Sunt profund preocupat de recentele evoluţii privind procesul de validare a referendumului de către Curtea Constituţională”, afirmă Jose Manuel Barroso în scrisoarea adresată premierului Ponta. Este esenţial ca Guvernul României să răspundă fără întârziere solicitării Curţii Constituţionale de transmitere a listelor electorale, pentru ca instanţa să ia cât mai curând posibil decizia finală privind referendumul. În acest context, este de o importanţă capitală ca instanţa constituţională să fie lăsată să îşi clarifice poziţia, dacă acest lucru va fi necesar, iar toate celelalte părţi trebuie să se abţină să facă propriile interpretări„, a notat șeful CE.

Acesta a adus în discuție și încercările de intimidare a judecătorilor CCR, spunând totuși care încredere în Guvernu pentru a reprezenta interesul românilor.

Aş vrea să exprim îngrijorările Comisiei Europene în legătură cu acuzaţiile care ne-au fost semnalate privind presiuni şi intimidări la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale. Am încredere că dumneavoastră şi Guvernul dumneavoastră veţi lua, în interesul României şi cetăţenilor ei, deciziile necesare pentru implementarea angajamentelor asumate. Aplicarea deplină şi riguroasă a tuturor recomandărilor stabilite în raportul din 18 iulie este esenţială pentru credibilitatea României şi pentru stabilitatea economică şi financiară„, a încheiat Jose Manuel Barroso.