Judecătorul Cristi Danileț, alături de procurori: ‘Rolul Ministrului Justiției trebuie să devină simbolic sau formal’

Judecătorul Cristi Danileț, alături de procurori: 'Rolul Ministrului Justiției trebuie să devină simbolic sau formal’
Foto. Cristi Danileț / Facebook

Numirile pe care urmează să le facă Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la vârful DNA, DIICOT, dar și pentru postul de Procuror General al României nasc controverse în spațiul public. Asociaţiile „Forumul Judecătorilor din România” şi „Iniţiativa pentru justiţie” cer Secţiei pentru procurori CSM să boicoteze demersul ministrului Justiției de selecție a procurorilor care urmează să ocupe aceste funcții.

Judecătorul Cristi Danileț a explicat pentru B1.ro de ce demersul procurorilor activiști este justificat și ar trebui luat în seamă de CSM.

’’Situația este următoarea.După decizia Curții Constituționale de acum un an în privința doamnei Kovesi, Ministrul Justiției a dobândit o putere foarte mare în ceea ce pricește cariera procurorilor de la vârful sistemului. În același timp standardele internaționale prevăd că rolul politicului în numirea șefilor de la Ministerul Public să fie redusă.Deci, pe de o parte CCR-ul spune: Ministrul Justiției este atotputernic și pe de altă parte standardele internaționale spun: trebuie să reduceți puterea Ministrului Justiției. Ca urmare, cele două asociații profesionale solicită un fel de dialog între Ministrul Justiției și secția de procurori a CSM-ului. Practic, să ajungă la o înțelegere cu privire la numirea viitorului șef DNA, șef DIICOT și procuror general al României’’ a declarat pentru B1.ro judecătorul Cristi Danileț.

În același timp, Cătălin Predoiu cere ca doar un procuror să facă parte din Comisia de Selecție a candidaților.

”Ministrul Justiției spune că vrea să facă o comisie prealabilă de selectare a candidatului și solicită un procuror din CSM, asta nu prea este normal. Discuția cu privire la viitorii candidați trebuie să fie doar între Ministrul Justiției și secția de procurori a CSM. Practic, rolul Ministrului Justiției trebuie să devină simbolic sau formal, greutatea trebuie să vină către secția de procurori a CSM. Deși legislația actuală prevede că CSM-ul are doar un rol consultativ, în realitate CSM-ul trebuie să fie cel care face selecția. Ministrul Justiției, dacă ar fi să respecte standardele internaționale, trebuie să ceară din prima CSM-ului: Faceți voi selecția după care eu doar formalizez selecția, ca să nu existesuspiciunea aceasta de numire politică la vârful sistemelor procurorilor.

Ceea ce ar trebui să se întâmple la procurori, deja se întâmplă la judecători și anume: selecția judecătorilor pentru președintele Înaltei Curți sau adjuncții, vice-președinții la Înalta Curte se face de CSM, de Secția de Judecători. Echivalent, tot așa ar trebui să fie și selecția pentru procurorul general al României,șeful DNA, șeful DIICOT. Dar ne împiedică legea, care spune că Ministrul Justiției este cel care face propunerea”, spune judecătorul.

O altă decizie importantă pe care trebuie să o ia actualul Ministru al Justiției este legată de viitorul Secției Speciale de Investigare a Magistraților. O variantă vehiculată în spațiul public este reorganizarea acestei Secții și nu desființarea ei. Dănileț spune, îmncă, că această secție trebuie „să dispară”.

”Cu siguranță Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție trebuie să dispară. Nu există nici o alternativă, standardele internaționale, mă refer aici la un raport GRECO, opinia Comisiei de la Veneția și ultimul raport MCVspun clar că această structură nu are nici un fel de justificare și nu exită în nici un alt stat.

În Europa, în 47 de state membre nu există așa ceva. O astfel de structură specială pentru magistrați nu are cum să existe, nu are nici o justificare, ea trebuie să diapară. Asta nu înseamnă că magistrații nu râmân mai departe răspunzători pentru infracțiunile făcute. Dacă avem un magistrat care comite infracțiuni de corupție el va fi anchetat de DNA, dacă infracțiunea este obișnuită va fi anchetat de Parchetul de pe lângă Curțile de Apel. Desființarea acestei Secții nu înseamnă că nu răspunde magistratul, dar răspunde în fața unor structuri deja existente’’ a explicat Cristi Danileț.

Ultima oră
15:49 - Florin Cîțu, despre țintele de vaccinare ratate: Tot ce a ținut de Guvern am făcut. Aș vrea să văd mai mult din partea societății civile și a sectorului privat, mai multă responsabilitate, că de criticat e ușor să criticăm (VIDEO)
15:47 - Premierul Florin Cîțu se gândește la noi stimulente pentru persoanele care vor să se vaccineze anti-COVID-19
15:31 - Premierul Florin Cîțu a aprobat noile relaxări, care vor intra în vigoare de la 1 august
15:26 - Florin Cîțu: Am semnat decizia de înființare a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării proiectului „România Educată” / Cine participă la discuții (VIDEO)
15:23 - Cum va poate ajuta fima de servicii funerare sector 5 cu transportul la cimitir?
15:09 - Ana Birchall o acuză pe Clotilde Armand: Susține că a câștigat un proces, dar de fapt l-a pierdut și chiar documentul citat de ea demonstrează acest lucru
15:06 - Guvernul, un nou proiect pentru recensământul urșilor din România. Ghinea: Numărătoarea populației de urs se va face prin metode digitale
14:47 - Ministerul Justiţiei a demarat procedura de selecție pentru mai multe posturi de conducere din DIICOT, DNA și Parchetul General / DIICOT nu mai are procuror-șef de aproape un an
14:47 - Ce a făcut Robert Glință în calificările pentru semifinala de 200 m spate, de la Jocurile Olimpice
14:23 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: Prețul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa