Juriștii USL au invocat greșit articole din Constituția României, în cererea de suspendare a lui Traian Băsescu

Juriștii USL au invocat greșit articole din Constituția României, în cererea de suspendare a lui Traian Băsescu

Juriştii USL nu cunosc Constituţia României. Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu este întemeiată pe articole citate greşit. La o simplă verificare, se poate constata că juriştii au făcut apel la articole care nu au legătură cu motivaţia documentului. Joi, în plen, Toni Greblă, cel care a citit textul cererii de suspendare, nu a mai detaliat articolul în cauză.

Documentul depus în Parlament pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu cuprinde o listă de motive de suspendare, bazate,teoretic, pe articolele din Constituţie. La punctul II din document, iniţiatorii suspendării ne spun că:

„Președintele a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie. Prin declaraţiile susţinute în spaţiul public care contravin cu rolul  şi conduita unui preşedinte, Traian Băsescu a încălcat, în mod voit, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor  prevăzute în Constituţie la Art. 23 pct. 3.”

Juriştii de la USL citează articolul în cauză. Art. 23, pct. 3, conform documentului de suspendare: „Orice om care munceşte are dreptul la o retribuire echitabilă şi satisfăcătoare care să-i asigure atât lui, cât şi familiei sale, o existenţă conformă cu demnitatea umană şi completată, la nevoie, prin alte mijloace de protecţie socială”.

O simplă verificare a Constituţiei şi oricine poate afla că articolul este cu totul altul. Punctul 3, de la art. 23 spune simplu:

„Reţinerea nu poate depăşi 24 de ore” şi face referire la libertatea individuală a cetăţeanului.

Astăzi, în plenul parlamentului, senatorul Toni Greblă nu a mai revenit însă asupra prevederilor articolului. L-a menţionat doar şi a mers departe.

„Prin declaraţiile susţinute în spaţiul public care contravin cu rolul  şi conduita unui preşedinte, Traian Băsescu a încălcat, în mod voit, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor  prevăzute în Art. 23 pct. 3 din Constituţie”, a spus Toni Greblă.

Cererea de suspendare a USL conţine 7 motive pentru care Traian Băsescu ar trebui să plece de la Cotroceni. Printre acestea, se numără „uzurparea rolului premierului” şi „instigarea la nerespectarea deciziilor CCR”.

Vezi AICI motivele USL pentru suspendarea lui Traian Băsescu.

AICI poți să vezi cum arată solicitarea privind suspendarea șefului statului.

Juriștii USL au greșit cererea de suspendare a lui Băsescu

Embed: " />
Ultima oră
23:11 - Claudiu Năsui: Avem o problemă cu sărăcia. Suntem campioni europeni la sărăcie în muncă / Ce spune ministrul despre măsura Zero taxe pe salariul minim (VIDEO)
22:51 - Emilian Imbri: Toți cei care sunt, în prezent, în ATI nu sunt vaccinați. Sunt și persoane tinere internate (VIDEO)
22:12 - Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru: Majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt cu varianta Delta. Relaxarea este înspăimântătoare (VIDEO)
22:11 - De ce nu sunt desființate pensiile speciale? Claudiu Năsui: Nu e consens în coaliție. USR-PLUS, cu 15% în Parlament, trebuie să mobilizeze 51%. Când vezi votul, vezi adevărata poziționare a unui partid (VIDEO)
21:51 - Turiștii se plâng de prețurile de pe litoral. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
21:35 - Claudiu Năsui: Clasa politică a inventat funcții inutile ca să existe salarizare pentru unii. Vrem să schimbăm legislația, să desființăm sinecurile. Cred că românii nu-și dau seama câte sinecuri sunt în statul român (VIDEO)
21:10 - Tánczos Barna nu mai vrea să vadă mașini mai vechi de 15 ani. Ce soluții propune ministrul Mediului pentru autovehiculele poluante
21:06 - Bogdan Aurescu, discuții cu Josep Borrell, șeful diplomației UE, despre implicațiile atacului asupra navei Mercer Street, în care și-au pierdut viața un român și un britanic. Mesajul ministrului
20:39 - Cât lemn s-a furat din pădurile României? Tanczos Barna: „Dacă hoţul nu este prins, nu ştii cu cât a plecat” (VIDEO)
20:33 - Alertă de caniculă și incendii de vegetație în Grecia. Două suburbii din Atena, unde se aflau și turiști,  evacuate din calea flăcărilor