Kelemen Hunor, în scandalul protocoalelor SRI: „Am depăşit de mult statul de drept”

Kelemen Hunor, în scandalul protocoalelor SRI: Am depăşit de mult statul de drept

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, reacţionează în scandalul protocoalelor de colaborare încheiate de Serviciul Român de Informaţii (SRI) cu mai multe instituţii ale statului.

El spune că legislaţia trebuie amendată astfel încât să nu se mai întâmple abuzuri şi că nu este în folosul nimănui să existe echipe mixte, de procurori şi ofiţeri din servicii, care fac dosare împreună.

„Subiectul protocoalelor este cel mai important din aceste zile în politica noastră internă, dar nu numai, ci şi în ceea ce priveşte aprecierea României pe plan internaţional. Noi de foarte mult timp vorbim de aspecte care nu sunt în regulă, care sunt dincolo de limitele statului de drept, dincolo de drepturile fundamentale ale omului. La început, lumea zicea că ‘lasă că îs ungurii’ sau că vrem să apărăm pe nu ştiu cine. (…) Trebuie amendată legislaţia încât astfel de abuzuri să nu se mai întâmple, pentru că nu este în folosul numănui să existe echipe mixte, să existe procurori şi ofiţeri din servicii care fac dosare împreună, nu se poate accepta că cei de la procuratură au obligaţia de a informa cum au fructificat, cum au folosit informaţiile primite. Este o situaţie extrem de gravă”, a declarat miercuri, la Cluj-Napoca, Kelemen Hunor, potrivit Mediafax.

Acesta a precizat că UDMR a avut informaţii, dar nu a avut probe, că există astfel de protocoale, în condiţiile în care s-a simţit în câteva procese că aceste protocoale înseamnă nu numai secretizarea probelor pentru marele public, dar nici persoana acuzată nu avea voie să ştie ce se află în acest dosare, nici avocatul său, doar procurorul şi judecătorul.
„Asta înseamnă că am depăşit de mult statul de drept, nu există o justiţie corectă, echitabilă. În acest moment eu spun că nu se poate merge mai departe dacă aceste chestiuni nu sunt corectate, nu pentru unii, ci pentru noi toţi, pentru sănătatea democraţiei, pentru sănătatea societăţii, pentru a restabili încrederea în justiţie. Într-o anumită zonă a justiţiei, lucrurile stau foarte grav, e vorba de procuratură, nu de judecători. Aşteptăm răspuns de la CSM, de la factorii care au o responsabilitate uriaşă”, a subliniat preşedintele UDMR.

„Cred că este foarte bine că a fost desecretizat acel protocol (încheiat între SRI şi Parchetul General, n.r.), dar trebuie să mergem mai departe”, a conchis Kelemen Hunor.

Ultima oră