Kelemen Hunor, atac dur la adresa României: „Nu are o viziune, nu are un proiect viabil”

Kelemen Hunor, atac dur la adresa României: Nu are o viziune, nu are un proiect viabil

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat în termeni duri România şi elita sa politică, în mesajul transmis joi, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

„Dar oare ţara în care trăim, România, ştie spre ce direcţie să se îndrepte? Deoarece această ţară nu are o viziune, nu are un proiect viabil. Aderarea la UE a fost ultimul scop comun. Şi asta a fost acum zece ani. Spre ce ne îndreptăm? Ce vrem? Care sunt obiectivele noastre? Elita politică românească nu poate să se pună de acord nici măcar asupra unei linii de autostradă, dar nici asupra direcţiei în care ar trebui îndreptate educaţia şi sănătatea. Politica românească este cunoscută, astăzi, pentru lupta acerbă împotriva celuilalt, deşi ar trebui să se concentreze pe construcţie şi dezvoltare”, a afirmat Kelemen Hunor în mesajul său, transmis la Satu Mare, potrivit news.ro.

Liderul UDMR a mai spus că în acest an societatea românească şi societatea maghiară din Transilvania ar trebui să aibă „un dialog despre un acord în privinţa viitorului”.
„Astăzi, adevăratul act revoluţionar din această ţară ar fi dacă am putea reda speranţa, credinţa într-un viitor viabil. (…) Chiar dacă nu vom putea împărtăşi niciodată trecutul, ar trebui să planificăm împreună viitorul nostru comun. Şi cu asta am ajuns şi la cea de-a doua condiţie: să definim un proiect mare, comun, un obiectiv major comun pentru care putem mobiliza toate forţele”, a precizat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, raportul Consiliului European care analizează aplicarea prevederilor acordului cadru pentru protecţia minorităţilor a stabilit că România nu doar că nu este un stat model în garantarea drepturilor naţionale şi lingvistice ale minorităţilor, ci este mai degrabă un exemplu de regres în acest domeniu.
„Astăzi, ar fi şi un act revoluţionar şi dacă instituţiile implicate nu ar prezenta într-o lumină ireală acest subiect, ci ar începe să aplice corecţiile necesare, aşa cum propune şi raportul nostru paralel. În schimb, ei continuă să deformeze realitatea, susţinând că au creat un stat model, exemplar, în timp ce prefectul de Covasna pedepseşte primarii care decorează localităţile în culorile steagului maghiar cu ocazia sărbătorii noastre naţionale. Cer pe această cale Guvernului, premierului şi ministrului de Interne să oprească acţiunile prefecţilor din Covasna şi Harghita, pentru a pune capăt acestei anomalii iresponsabile şi stresante”, a tunat liderul maghiar.