Klaus Iohannis a promulgat legea privind monitorizarea cu brăţări electronice în cadrul procedurilor judiciare

Klaus Iohannis a promulgat legea privind monitorizarea cu brăţări electronice în cadrul procedurilor judiciare
Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea care va permite monitorizarea electronică pe parcursul urmăririi penale sau pentru ispășirea pedepselor penale. De asemenea, Legea prevede că agresorii vor purta brăţări electronice care le vor monitoriza mişcările prin GPS Monitoriarea se va realiza cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor implicate în proces.

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil va fi montat pe glezna persoanelor supravegheate. Prin excepţie, acest dispozitiv este montat pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical, scrie news.ro.

Proiectul de lege reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică – SIME.

În cazul în care persoana protejată este un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani sau o persoană fără discernământ, consimţământul cu privire la utilizarea dispozitivului electronic de supraveghere se exprimă de către reprezentantul legal.

În scopul prevăzut de proiectul de lege, organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul să pătrundă în imobilul unde se execută măsura, fără acordul persoanei supravegheate sau al persoanelor care locuiesc împreună cu aceasta”, mai arată legea promulgată de către şeful statului.

Comunicarea între organul de supraveghere şi persoana supravegheată sau persoana protejată realizată prin intermediul unor sisteme de comunicare la distanţă poate fi înregistrată.

Înregistrarea va fi realizată cu informarea prealabilă a persoanei supravegheate sau persoanei protejate, fără a fi necesar acordul acesteia, conform sursei menţionate.