Deutsche Welle: Detașarea lui Klaus Iohannis începe să semene cu o demisie 

Deutsche Welle: Detașarea lui Klaus Iohannis începe să semene cu o demisie 

Klaus Iohannis ”a lăsat în ultimele sale apariții publice impresia unei distanțe nefirești”, iar ”această detașare începe să semene cu o demisie”, subliniază Horațiu Pepine într-un articol publicat pe site-ul dw.com.

Referindu-se la faptul că șeful statului nu a participat marți la ședința solemnă din Parlament, organizată pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, ci a ales doar să transmită un mesaj, jurnalistul califică gestul lui Klaus Iohannis drept un boicot.

”Se afla acolo «toată lumea» (foștii președinți, custodele Coroanei, patriarhul BOR, membrii ai Academiei), mai puțin președintele în exercițiu. Contează acum mai puțin conțintul mesajului care reia formula oficială cunoscută și care pune «unirea» în termenii convergenței europene. Prim-ministrul Viorica Dăncilă spusese în definitiv același lucru, plasându-se oarecum în dezacord cu sensul declarației Parlamentului. Și alții, așa cum am văzut, au pledat nu pentru desființarea, ci pentru spiritualizarea frontierelor. Dar nu a existat nici cea mai neînsemnată polemică. Prin urmare, nu unionismul era miza, ci participarea în sine. Indiferent de opinii, e un subiect important de istorie românească. De altfel, președintele a lăsat în ultimele sale apariții publice impresia unei distanțe nefirești, a unei ciudate indiferențe conciliante. Problema e că această detașare începe să semene cu o demisie”, scrie Pepine.

Acesta mai notează că impresia sa este aceea că ”Unirea Basarabiei cu România este un subiect pe care aproape nimeni nu îl gândește până la capăt”. În acest sens, jurnalistul a precizat că discursul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost o modalitate de a condamna pe ocolite situația politică din țară, făcând trimiteri la abuzurile judiciare.

”Și poate și președintele Camerei, Liviu Dragnea, va fi făcut la un moment dat aluzie la incapacitatea României de a-și afirma voința politică într-un context de dependențe externe prea stricte”, mai scrie Pepine.

Cât despre premierul Viorica Dăncilă, aceasta ”s-a înscris în canoanele diplomatice vorbind despre susținerea pe care România o datorează Moldovei pe calea integrării europene”.

Jurnalistul remarcă și faptul că la București și la Chișinău există o anumită impostură.

Politicieni «pro-occidentali» din Basarabia evită să spună tranșant că nu aprobă proiectul unirii cautând prin echivocul lor să-și întrețină o anumită cotă de popularitate. Iar la București sunt de asemenea pseudo-unioniști care caută, pesemne, să-și croiască un profil mai prietenos sperând să nu se bage de seamă că ei vorbesc despre ipotetica aderare la UE a Republicii Moldova. Un exemplu este Dan Barna, președintele USR. Liberal progresist, care nu a pierdut astăzi ocazia de a pleda aluziv cauza căsătoriei homosexuale, deși nu avea nicio legătură cu contextul”, se mai arată în textul citat.