Klaus Iohannis, despre alegerile locale în 2020: „Din cauza pandemiei de COVID-19 întregul proces electoral a fost perturbat”

Klaus Iohannis, despre alegerile locale în 2020: „Din cauza pandemiei de COVID-19 întregul proces electoral a fost perturbat”
Foto: presidency.ro

În cursul zilei de miercuri, 23 septembrie, președintele României a discutat despre organizarea alegerilor locale în timpul pandemiei de COVID-19, dar și despre măsurile sanitare și de protecție, luate în cadrul secțiilor de vot:

„Din cauza pandemiei de COVID-19 întregul proces electoral a fost perturbat și va fi organizat în condiții speciale. Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc cu câteva luni în urmă, dar au fost amânate pentru că atunci ne aflam în etapele incipiente ale pandemiei, când existau încă foarte multe necunoscute cu privire la acest virus, iar organizarea, în acele circumstanțe, ar fi putut duce la creșterea numărului de infectări. Pandemia este departe de a se fi încheiat, însă spre deosebire de primăvara acestui an, acum știm care sunt măsurile care permit desfășurarea scrutinului în condiții de siguranță sanitară, pentru toți votanții.

Există norme sanitare stricte și bine gândite pentru ziua votului, astfel încât să avem alegeri cu riscuri minime. Mă refer, printre altele, la dezinfectarea riguroasă a secțiilor de vot, la crearea unor circuite separate de intrare și de ieșire, la asigurarea unor spații speciale, dotate pentru igiena mâinilor alegătorilor, îniante și după exercitarea votului.

Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază, care în esență se rezumă la purtarea corectă a măștii de protecție, respectarea distanței, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor și dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul infectării în secțiile de votare este redus la minimum.Practic, din acest punct de vedere, exprimarea votului nu diferă semnificativ de alte activități pe care le facem în fiecare zi, precum mersul la cumpărărutir.

În ciuda condițiilor mai dificile, campania electorală a fost una activă. Este un câștig pemtru democrație. Am remarcat multe proiecte electorale bune.Am văzut însă și cum unii competitori recurg la obișnuitele lor tactici retrograde. Sunt politicieni care încă mai cred că oamenii pot fi mințiți. (…)Votul este cel mai important instrument pentru a impune o direcție nouă, pozitivă. Vă încurajez, dragi români, mergeți la vot în număr cât”,a declarat președintele Klaus Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.