Klaus Iohannis: Funcţionalitatea spaţiului Schengen a fost serios afectată în contextul crizei sanitare. Aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România

Klaus Iohannis: Funcţionalitatea spaţiului Schengen a fost serios afectată în contextul crizei sanitare. Aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a atras atenția, miercuri, în cadrul dezbaterii „Să vorbim despre viitorul Europei” (Let’s talk – Future of Europe), asupra faptului că pandemia de coronavirus a afectat serios funcționalitatea spațiului Schengen. Cu toate acestea, șeful statului spune că aderarea României la spațiul Schengen rămâne un obiectiv important, mai ales că țara noastră, spune Iohannis, îndeplinește de peste zece ani criteriile necesare.

Klaus Iohannis: Aderarea României la spațiul Schengenface parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE

„În ceea ce priveşte Schengen, în contextul crizei sanitare şi al măsurilor luate de unele state membre, funcţionalitatea spaţiului Schengen, evident, a fost serios afectată. Cu toate acestea, aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România şi face parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE. (…) România îndeplineşte criteriile necesare de peste zece ani, fiind un exemplu în ceea ce priveşte asigurarea securităţii pentru Uniunea Europeană”, a spus Klaus Ionannis, potrivit Agerpres.

În acest context, președintele și-a exprimat speranța că eforturile României vor fi recunoescute și se vor concretiza într-o soluție pentru aderarea la acest spațiu. Totodată, Iohannis precizează că aderarea la zona euro este, de asemenea, un obiectiv-cheie pe termen mediu, pentru România.
„Apartenenţa României atât la spaţiul Schengen, cât şi la zona Euro e un pas important pentru consolidarea participării noastre la esenţa proiectului european”, a subliniat președintele.

În cadrul aceleiași dezbateri, Klaus Iohannis a vorbit și despre faptul că Uniunea Europeanădispune de mai multe mecanisme cu ajutorul cărora poate să facă față provocărilor ce țin de statul de drept, menționând aici procedurile de infringement sau recomandările de ţară.

Totodată, Iohannis s-a referit la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), depus luni la Bruxelles.