Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului B9: Riscurile la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere. Consolidarea posturii NATO pe întregul Flanc Estic, cu atât mai urgentă și crucială (VIDEO)

Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului B9: Riscurile la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere. Consolidarea posturii NATO pe întregul Flanc Estic, cu atât mai urgentă și crucială (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Având în vedere că riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere, consolidarea posturii NATO pe întregul Flanc Estic de o manieră unitară și echilibrată, în special în zona sudică a flancului, devine cu atât mai urgentă și crucială, a declarat președintele Klaus Iohannis, vineri, la Palatul Cotroceni, în deschiderea Summitului București 9.

Ce a declarat Președintele României, Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului B9

„Începând cu 24 februarie, suntem nevoiți să gestionăm o situație de securitate complet nouă în regiune. Traversăm un moment crucial pentru regiunea euroatlantică și în mod special pentru noi, statele membre NATO de pe Flancul Estic. România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar cu toții împărtășim evaluarea gravității amenințărilor la adresa securității spațiului euroatlantic ca o consecință a războiului de agresiune ilegal și imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat șeful statului român în limba engleză, conform translatorului oficial.

Klaus Iohannis a explicat că B9 oferă o valoare adăugată clară în a coagula coeziunea mesajelor și în a asigura abordările coordonate ale celor nouă aliați de pe Flancul Estic, dar și la nivel transatlantic din perspectiva securității Alianței în ansamblul său.

„Această reuniune este mai relevantă ca oricând din cel puțin două perspective. În primul rând, evoluțiile dramatice din regiune reclamă o atenție sporită și o coordonare amplificată. Solidaritatea, dialogul și cooperarea stau la baza forței noastre comune. Agenda de astăzi va aborda, în consecință, evoluțiile actuale de securitate din Ucraina și impactul acestora asupra Vecinătății extinse, inclusiv a celorlalți parteneri vulnerabili, precum Republica Moldova și Georgia, dar și asupra securității întregii Alianțe”, a punctat Președintele României.

„În al doilea rând, ne aflăm într-un moment excepțional în care vom trasa traiectoria Alianței pentru cel puțin următorul deceniu. La finalul acestei luni vom adopta, la Summitul NATO de la Madrid, decizii cu impact major pentru securitatea noastră actuală și viitoare. Vom stabili o viziune pe termen lung prin intermediul noului Concept Strategic, punând apărarea colectivă și Articolul 5 în epicentrul acțiunilor noastre și punând în aplicare o transformare semnificativă a posturii de descurajare și apărare, în special pe Flancul Estic, așa cum am decis la 24 martie 2022 la Bruxelles. Deoarece riscurile de securitate la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere, consolidarea posturii NATO pe întregul Flanc Estic de o manieră unitară și echilibrată, în special în zona sudică a Flancului Estic, devine cu atât mai urgentă și crucială”, a continuat Klaus Iohannis, conform translatorului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:29 - Ursula von der Leyen nu va participa la discuțiile ONU privind schimbările climatice
20:16 - Elena Lasconi: USR a depus proiecte în Parlament care să-i dea primarului general instrumente să modernizeze orașul și să-l protejeze de mafia imobiliară. Noul Cod Silvic trebuie votat rapid
20:02 - Turiștii din Italia pot acum cumpăra conserve de „aer proaspăt” din zona Lacului Como. Cât costă bucata
19:53 - Fructul rar pentru cultivarea căruia un român și-a investit toate economiile. Este o combinație între măr, pară și gutuie
19:52 - PNL a sunat mobilizarea la lansarea programului său de guvernare. Aleșii locali liberali strâng rândurile în jurul lui Nicolae Ciucă
19:48 - Iulian Fota: Dacă Donald Trump câștigă, Viktor Orban va fi foarte bine poziționat să influențeze politica externă americană. Nu e de ici, de colo, într-un anumit context geopolitic, să ai relații bune și cu Casa Albă, și cu Moscova și cu Beijingul (VIDEO)
19:33 - Primul satelit din lume realizat din lemn a fost lansat în spațiu: Cercetătorii vor să știe dacă materialul rezistă într-o altă atmosferă decât cea a Pământului
19:23 - Laurențiu Gîdei: Roxana Mînzatu poate să facă foarte multe lucruri pentru România, nu cum am avut în vremea comisarilor pentru agricultură, pentru transporturi (VIDEO)
19:12 - Val de insolvențe în agricultura românească. Anul viitor, industria agricolă e posibil să se confrunte cu dezechilibre majore
19:06 - Doi adolescenți din Pitești s-au luat la bătaie în plină stradă. Ce au găsit polițiștii asupra unuia dintre ei