Klaus Iohannis, la summitul ONU: Ne confruntăm cu o criză complexă. Orice națiune are obligația de a salva oameni, de a-i susține și de a-i proteja

Klaus Iohannis, la summitul ONU: Ne confruntăm cu o criză complexă. Orice națiune are obligația de a salva oameni, de a-i susține și de a-i proteja
Foto: ziuanews.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut, duminică, primul discurs în cadrul Adunării Generale a ONU pentru adoptarea Agendei de dezvoltare durabilă, unde a vorbit despre migrație și dezastrul provocat de aceasta.

„După cum am putut observa în ultimele luni, sute de mii de oameni au fugit din calea războiului, în căutarea unei vieți mai bune, intrând în Europa, deseori prin mijloace riscante. Acest flux din ce în ce mai mare de migranți din Orientul Mijlociu și Africa a determinat țările europene să depună eforturi masive pentru a face față unui dezastru umanitar de proporții masive.

Ne confruntăm cu o criză complexă. Este vorba de aspecte umanitare, de o criză a protejării granițelor, de o criză a integrării și de o criză financiară. Dacă nu găsim cele mai adecvate mijloace de a le soluționa pe fiecare dintre ele, fiecare val de migrație îl va depăși pe cel anterior. Orice națiune are obligația de a salva oameni, de a-i susține și de a-i proteja”, a susținut șeful statului, potrivit Administrației Prezidențiale.

Iohannis a precizat că „toate țările trebuie să se asigure că politicile adecvate sunt pregătite pentru implementarea Agendei. Țările trebuie să promoveze instituții efective și incluzive și să creeze politici bazate pe statul de drept, drepturile omului, drepturile femeii, egalitatea de gen și capacitarea femeilor.  Dreptul național de proprietate și responsabilitatea sunt esențiale pentru implementarea acestei Agende inclusiv prin angajamente, precum și prin instrumente cum ar fi strategiile de dezvoltare durabilă. Fiecare țară are responsabilitatea principală în privința propriei dezvoltări”.

În ceea ce privește România, președintele a susținut că Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă va fi revizuită pentru integrarea noilor Obiective de Dezvoltare.

„Excluziunea socială este identificată ca o provocare majoră la adresa implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În Strategia românească revizuită, se va pune accentul pe susținerea incluziunii persoanelor cu dizabilități, a tinerilor și a femeilor, în politicile de dezvoltare. Eradicarea sărăciei reclamă oportunități decente de angajare, iar prevenirea și evitarea excluziunii sociale necesită politici de coeziune socială”, a adăugat oficialul.