Klaus Iohannis: România modernă, privilegiată să aibă evrei printre elitele sale intelectuale și profesionale

Klaus Iohannis: România modernă, privilegiată să aibă evrei printre elitele sale intelectuale și profesionale
foto: observator.tv

Președintele României Klaus Iohannis a adresat cuvinte de laudă comunității evreiești în contextul celui de-al treilea Congres al Federației Comunității Evreiești din România, potrivit adevarul.ro.

"Vă felicit pentru felul în care aţi slujit interesele comunităţilor evreieşti din România, pentru proiectele pe care le-aţi derulat în ultimii ani, multe dintre acestea cu implicarea Administraţiei Prezidenţiale sau chiar sub Patronajul Preşedintelui României. Mă bucur că această colaborare între Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi instituţiile statului se îmbunătăţeşte cu fiecare an", se arată în mesajul adresat de către șeful statului.

Președintele nu a uitat să menționeze nici munca depusă de către România cu scopul de a combate intoleranța și antisemitismul, dar și de a promova moștenirea culturală a minorităților naționale.

"România a pornit cu mai bine de un deceniu în urmă pe calea cinstirii contribuţiei pe care comunitatea iudaică a adus-o la dezvoltarea poporului român, dar şi a asumării responsabilităţii pentru politicile crude care au fost îndreptate împotriva ei. Holocaustul nu este doar o pagină sumbră din istoria României şi a Europei, ci şi o lecţie pe care a trebuit să o învăţăm în parcursul nostru spre o societate a democraţiei împlinite. Pentru aceasta am sprijinit şi salutat consolidarea cadrului legislativ şi a instituţiilor care urmăresc sancţionarea folosirii simbolurilor rasiste, fasciste sau xenofobe", potrivit lui Iohannis.

"Cu toate acestea, aţi continuat să credeţi în România, să credeţi că este casa dumneavoastră. România modernă a fost privilegiată să fi avut evrei printre elitele sale intelectuale şi profesionale, care să lucreze pentru consolidarea primelor instituţii moderne. Acţiunile noastre confirmă că preţuim această contribuţie. Prin toate mijloacele de care dispunem, punând accent în special pe sistemul naţional de educaţie, România îşi propune să devină un model de cunoaştere şi asumare a trecutului recent. Ne revine împreună misiunea şi datoria morală de a transmite mai departe adevărul, care este cea mai importantă resursă pentru promovarea spiritului civic şi pentru însuşirea valorilor unei societăţi incluzive, tolerante", se mai arată în mesajul șefului statului.