Klaus Iohannis: Alegerile locale, o victorie pentru democrație și pentru Dreapta din România. PNL, la cea mai bună performanță electorală din ultimii 30 de ani. PSD a pierdut inclusiv acolo unde baronii se credeau invincibili

Klaus Iohannis: Alegerile locale, o victorie pentru democrație și pentru Dreapta din România. PNL, la cea mai bună performanță electorală din ultimii 30 de ani. PSD a pierdut inclusiv acolo unde baronii se credeau invincibili
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut luni o primă declarație de presă după alegerile locale din 2020. Șeful statului este de părere că scrutinul a conturat „o nouă realitate politică, cea în care PNL și USR devin forțele schimbării în bine, iar PSD trece în opoziție”. El a subliniat că, în timp ce liberalii au obținut un scor istoric, social-democrații au pierdut „inclusiv acolo unde mulți baroni pesediști se credeau invincibili”. Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis a atras atenția că victoria de la acest exercițiu electoral trebuie confirmată și la alegerile generale din 6 decembrie, „când majoritatea toxică, ce a acaparat Parlamentul, va putea fi oprită prin votul cetățenilor să mai producă daune ireparabile”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Declarația de presă susținută de președintele Klaus Iohannis

 • Ieri au avut loc alegerile locale în România în condiții cu totul speciale, generate de epidemia de COVID-19. Vreau să subliniez, de la bun început, că ceea ce am văzut pe tot parcursul zilei de duminică în majoritatea covârșitoare a secțiilor de vot a reprezentat o mobilizare exemplară. Felicit autoritățile implicate și pe toți membrii birourilor electorale care au făcut posibil ca alegătorii să-și exprime opțiunile în condiții de maximă siguranță.
 • Procesul de vot s-a desfășurat fără probleme majore și avem, iată, un nou exemplu că, atunci când autoritățile acționează cu răspundere, rezultatele se văd.
 • Le mulțumesc în mod special tuturor cetățenilor care au mers ieri la urne! Contribuția voastră, dragi români, face ca România să fie o democrație vie și puternică. Am avut o prezență bună la vot, cu atât mai mult cu cât, repet, ne aflăm într-o criză sanitară. Aceasta arată că societatea românească acționează cu maturitate și înțelepciune. Implicarea fiecăruia dintre noi în momentele de decizie majoră privind viitorul nostru este cea care va transforma România în țara pe care ne-o dorim. Așadar, în urma scrutinului pentru locale, victoria aparține în primul rând democrației românești.

 • Totodată, a fost și o victorie majoră a dreptei din România. S-a conturat astfel o nouă realitate politică, cea în care Partidul Național Liberal și USR devin forțele schimbării în bine, iar Partidul Social Democrat trece în opoziție, cu unul dintre cele mai slabe rezultate. Este un val care a început la referendumul pe justiție pe care l-am convocat anul trecut, care a continuat cu căderea guvernului PSD și apoi cu votul de la alegerile prezidențiale.

 • Pentru Partidul Național Liberal, este un scor istoric, cea mai bună performanță electorală din ultimii 30 de ani. Felicitări, sunteți astăzi cel mai mare partid din România, v-ați câștigat credibilitatea prin muncă și prin responsabilitatea cu care v-ați asumat gestionarea celei mai grele crize pe care o traversează România. Votul pe care vi l-au dat ieri românii arată și că administrațiile liberale de succes sunt exemple pe care oamenii le doresc preluate în cât mai multe localități.

 • Pentru USR-PLUS, o formațiune tânără, la început de drum, este de asemenea un scor foarte bun. Felicitări, ați dovedit că perseverența și proiectele bine pregătite vă pot consolida ca partid și vă pot asigura un loc important pe scena politică.

 • Votul de ieri a fost unul pentru seriozitate în viața publică, pentru politicieni maturi și administratori competenți. Este, de asemenea, și un semnal clar transmis de cetățeni că doar prin colaborarea și pe viitor a formațiunilor de dreapta, România are șansa să se modernizeze și să se dezvolte.

 • Românii au votat pentru o direcție nouă, a bunului simț, a respectului față de cetățean, a democrației. Oamenii își doresc comunități administrate de lideri competenți, care își țin promisiunile și își asumă răspunderea oricât de dificil ar fi, indiferent de circumstanțe.

 • Administrația publică locală trebuie reconstruită pe o serie de piloni fundamentali, precum transparență, integritate, profesionalism, toate puse în slujba unui principiu esențial – interesul public. Românii au arătat că sunt din ce în ce mai implicați în viața comunităților și mai interesați să ia parte la procesul decizional. Mă bucură foarte mult participarea în număr mare a tinerilor la acest scrutin și interesul crescut pe care l-au arătat pentru alegeri. Indiferent de culoarea politică, cei care au câștigat încrederea alegătorilor sunt obligați să livreze ceea ce se așteaptă de la ei, și anume, o administrație publică locală eficientă, performantă, care să garanteze și să ofere prosperitate.

 • Votul de ieri a reprezentat, totodată, și un vot de blam la adresa minciunii, dezinformării, stagnării și incompetenței ridicate timp de decenii la nivelul de politici de stat de către PSD, care a pierdut ieri inclusiv acolo unde mulți baroni pesediști se credeau invincibili. Pentru ca România să se modernizeze, epoca PSD trebuie să se încheie definitiv. Victoria dreptei la alegerile locale este una deosebit de importantă, fără precedent, dar este doar o victorie de etapă. Încurajez partidele democratice să continue dialogul, pentru a oferi românilor încredere în perspectiva unei echipe de guvernare solide, responsabile, cu soluții pentru dezvoltarea României.

 • Dragi români, mai avem un pas pentru a încheia acest val de schimbare. Victoria de la locale trebuie confirmată la alegerile din decembrie, când majoritatea toxică ce a acaparat Parlamentul va putea fi oprită prin votul cetățenilor să mai producă daune ireparabile. Doar în acel moment vom avea toate premisele care să permită României să se modernizeze cu adevărat.

 • Avem mare nevoie de o nouă majoritate credibilă, care să impună rapid reformele legislative atât de așteptate și de necesare. Printre acestea se numără și modificarea legii care să asigure din nou alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Este un pas esențial pentru a garanta în perspectiva alegerilor din următorul ciclu electoral o mai mare legitimitate celor care vor administra orașele și comunele timp de 4 ani.

 • Îi felicit pe toți cei care au câștigat mandate la alegerile de ieri, dar îi avertizez că nu vor avea deloc o misiune ușoară pentru că așteptările oamenilor sunt foarte mari. Îi îndemn, așadar, să își onoreze toate promisiunile cu onestitate și responsabilitate pentru a demonstra că se află în mod real în slujba celor care le-au încredințat destinele comunităților în care trăiesc.

 • În încheiere, fac totodată un apel către autoritățile locale să organizeze tranziția de putere la nivelul administrațiilor cât mai rapid și fluent. Ne aflăm în plină criză sanitară provocată de pandemia de COVID-19 și de implicarea tuturor factorilor – centrali și locali – depinde modul în care reușim să gestionăm această situație complicată.

 • Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!

Apariţia publică a şefului statului vine în contextul în care alianța PNL-USR-PLUS a reușit să câștige Primăria Capitalei, Nicușor Dan obținând 42.74 % din voturi la alegerile locale de duminică, în timp ce contracandidata sa de la PSD, primarul în funcţie Gabriela Firea, are un scor de 37.97%, indică datele provizorii după numărarea a peste 94,17 % din voturi.

De asemenea, candidatul PNL şi USR-PLUS Radu Mihaiu a obţinut mandatul la Primăria Sectorului 2, Ciprian Ciucu la Primăria Sectorului 6, iar la Sectorul 1 Clotilde Armand ar fi înaintea contracandidatului PSD Daniel Tudorache.

Rezultatele parțiale ale votului la alegerile locale din 2020, în București

Configurația politică a Capitalei după alegerile locale 2020 arată astfel:

Primăria Generală a Capitalei: Nicușor Dan (Independent)

Sectorul 1: Clotilde Armand (USR-PLUS)

Sectorul 2: Radu Mihaiu(USR-PLUS)

Sectorul 3: Robert Negoiță (Alianța Pro București)

Sectorul 4: Daniel Băluță (PSD)

Sectorul 5:Cristian Popescu Piedone(PPU-SL)

Sectorul 6: Ciprian Ciucu (PNL)

Cătălin Dumitru Toma, liberalul care a reușit să-l „detroneze” pe Marian Oprișan la Consiliul Județean Vrancea

Rezultatle bune au obținut liberalii și în țară. Între cele mai spectaculoase amintim de câștigarea Consiliului Județean Vrancea, unde baronul PSD Marian Oprișan domnea de vreo 20 de ani.

Marele câștigător din Vrancea, liberalul Cătălin Toma a declarat pentru B1 TV că , din fericire, vrâncenii s-au trezit și pot spera de acum la o administrație democratică.

„Sunt 20 de ani de președinte ai Consiliului Județean Vrancea a lui Marian Oprișan și încă patru de vicepreședinte. 24 de ani în care Oprișan a reușit să creeze un sistem de presiune și de abuzuri în Vrancea.

Din fericire, vrâncenii s-au trezit și se pot gândi acum, împreună cu administrația liberală, spre o deschidere, spre uși deschise, o administrație parteneră cu cetățeanul.

Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat”, a spus Toma.

Candidații care au câștigat primăriile în municipiile reședință de județ

Alba Iulia (județul Alba):Gabriel Pleșa (USR-PLUS)

Arad (județul Arad):Călin Bibarț (PNL)

Pitești (județul Argeș):Cristian Gentea (PSD)

Bacău (județul Bacău):Lucian Viziteu (USR-PLUS)

Oradea (județul Bihor):Florin Birta (PNL)

Bistrița (județul Bistrița-Năsăud):Ioan Turc (PNL)

Botoșani (județul Botoșani):Cosmin Andrei(PSD)

Brașov (județul Brașov):Allen Coliban(USR-PLUS)

Brăila (județul Brăila): Marian Dragomir (PSD)

Buzău (județul Buzău): Constantin Toma (PSD)

Reșița (județul Caraș-Severin): Ioan Popa (PNL)

Călărași (județul Călărași): Marius Dulce (PSD)

Cluj-Napoca (județul Cluj):Emil Boc(PNL)

Constanța (județul Constanța):Vergil Chițac(PNL)

Sfântu Gheorghe (județul Covasna): Antal Arpad (UDMR)

Târgoviște (județul Dâmbovița): Cristian Stan (PSD)

Craiova (județul Dolj): Olguța Vasilescu(PSD)

Galați (județul Galați): Ionuț Pucheanu (PSD)

Giurgiu (județul Giurgiu):Adrian Anghelescu (PNL)

Târgu Jiu (județul Gorj): Marcel Romanescu (PNL)

Miercurea Ciuc (Județul Harghita): Attila Korodi (UDMR)

Deva (județul Hunedoara): Florin Oancea (PNL)

Slobozia (județul Ialomița): Dragoș Soare (PNL)

Iași (județul Iași): Mihai Chirica (PNL)

Baia Mare (județul Maramureș):Cătălin Cherecheș (Independent)

Drobeta-Turnu Severin (județul Mehedinți):Marius Screciu (PSD)

Târgu Mureș (județul Mureș):Zoltan Soos(Independent)

Piatra Neamț (județul Neamț): Andrei Carabelea (PNL)

Slatina (județul Olt): Emil Moț (PSD)

Ploiești (județul Prahova): Andrei Voloșevici (PNL)

Satu Mare (județul Satu Mare):Kereskenyi Gabor (UDMR)

Zalău (județul Sălaj):Ionel Ciunt (PSD)

Sibiu (județul Sibiu): Astrid Fodor (FDGR)

Suceava (județul Suceava): Ion Lungu (PNL)

Alexandria (județul Teleorman):Victor Drăgușin (PSD)

Timișoara (județul Timiș):Dominic Fritz(USR-PLUS)

Tulcea (județul Tulcea):Ștefan Ilie (PNL)

Vaslui (județul Vaslui):Vasile Pavăl (PSD)

Râmnicu Vâlcea (județul Vâlcea):Mircea Gutău (PE)

Focșani (județul Vrancea):Cristi Valentin Misăilă (PSD)

Ultima oră
07:14 - USR, cu gândul la alegerile anticipate. Cătălin Drulă: „Până la urmă, e corect să ne întoarcem către electorat, dacă nu poate rezolva criza politică”
23:54 - În stațiunile din sudul litoralului s-ar putea da undă verde la construcția de clădiri cu mai mult de 9 etaje
23:37 - Incendiu în baia unui apartament din Târgoviște. ISU Dâmbovița: Au fost evacuați 15 locatari
23:20 - Cine este Rebeka Daniel, fata de 17 ani care i-a lăsat cu gura căscată pe jurații de la SuperStar (Pro TV)
22:49 - Anca Dumitra, dezvăluiri inedite. Frumoasa actriță din „Las Fierbinți” (Pro TV), despre posibilitatea de a deveni mămică: „Când se vrea, se dorește…” (FOTO)
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile