Klaus Iohannis, victorie categorică în județele controlate de baronii PSD: Ponta a pierdut la Focşani, Iaşi, Constanţa sau Bacău

Klaus Iohannis, victorie categorică în județele controlate de baronii PSD: Ponta a pierdut la Focşani, Iaşi, Constanţa sau Bacău
Foto: ziare.com

Armata de baroni locali ai PSD-ului se clatină, după eșecul lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale. Asta după ce, în județele conduse de unii dintre cei mai importanţi lideri locali ai PSD, după mai bine de două decenii, epoca în care social-democrații obțineau procente convârșitoare la alegeri a lut sfârșit. În multe dintre fiefurile PSD din ţară, candidatul ACL, Klaus Iohannis l-a învins categoric pe Victor Ponta, arată Adevărul.

Una dintre cele mai mari surprize ale votului din 16 noiembrie a fost câştigarea de către Klaus Iohannis a judeţului Iaşi. Numărătoarea oficială a consemnat un scor de 50,67% – 49,33% în favoarea candidatului ACL. Statistica arată mult mai prost pentru PSD în municipiul Iaşi, acolo unde noul preşedinte al României s-a impus cu 60,16% – 39,83%. Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când judeţul Iaşi alegerile nu sunt câștigate de un reprezentant al PSD.

Și în Vrancea, unde baronul  Marian Oprişan şi-a obişnuit electoratul cu victorii zdrobitoare în faţa adversarului situația a fost aceeași. Locuitorii din Focșani au votat masiv cu Klaus Iohannis care a obținut 53,7% dintre voturi. Practic, Iohannis a câştigat în 47 din cele 58 de secţii de votare deschise în Focşani, la o prezenţă la vot de 58,8%. Victoria lui Iohannis la Focşani s-a conturat încă din primul tur, când acesta a luat cu cinci procente mai puţin decât Ponta.

În Constanța, fieful baronilor Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, votul acordat de populație a fost cât se poate de elocvent. După 10 ani de administraţie Mazăre, orăşenii au ieşit la vot mai mult decât sătenii, iar majoritatea electoratului a optat cu Iohannis. Candidatul ACL a fost votat de 57,06% dintre constănțeni, iar Victor Ponta a fost ales de 42,93% dintre aceștia.

Dacă la nivelul judeţului Bacău, PSD i-a adus, în final, lui Victor Ponta 53,55% din voturi, surpriza cea mai mare a fost, însă, în municipiul Bacău, pe 16 noiembrie, când Iohannis a obţinut, în oraş, 59% din voturi, asta deşi toată campania electorală a fost organizată de liderul PSD pe municipiu, deputatul Cosmin Necula.

Aceeași situație și în Satu Mare. Şeful PSD Satu Mare, Mircea Govor, este unul dintre cei mai importanţi pioni ai Partidului Social Democrat din Ardeal, despre care se spune are întotdeauna ultimul cuvânt în cazul deciziilor luate în județ. În turul II al alegerilor presiunile lui Govor nu şi-au făcut, însă, efectul. Dacă la primul tur Iohannis a obţinut 32% din votul sătmărenilor, duminică Iohanis a obţinut un scor de 65%.

Ultima oră
10:39 - O nouă formă de malware face tot mai multe victime în mediul online. Hackerii au acces la datele personale printr-o aplicație falsă
10:38 - Titularizare 2021. Sorin Cîmpeanu: 20% dintre candidați nu au luat nici măcar nota 5. Din promoția curentă, au rezultate și mai slabe. 15 candidați au luat nota 1, avem unii eliminați pentru fraudă (VIDEO)
10:25 - Dacia și-a suspendat activitatea în uzina de la Mioveni. Motivul pentru care angajații au fost trimiși acasă
10:10 - Octavian Berceanu: 70-80% din deșeurile abandonate în Sectorul 1 provin din renovări de apartamente și birotică. Avem o iresponsabilitate pronunțată în rândul cetățenilor. Trebuie să disciplinăm populația (VIDEO)
10:02 - Tanczos Barna, o nouă măsură care îi vizează pe șoferi. În ce condiții ar putea fi confiscate mașinile parcate
09:49 - Alin Stoica: Deșeurile din Sectorul 1 sunt colectate / Dacă abandonăm gunoaiele pe stradă și apoi ne plângem că e murdar nu e o atitudine civică. Sper să vedem curând amenzi exemplare (VIDEO)
09:42 - Spărgătorii de semințe, puși de polițiști să măture cojile. Ce amenzi au primit
09:30 - Centrul Info Trafic, avertisment pentru șoferi: Traficul, restricționat pe A1 București – Pitești și pe A1 Deva – Nădlac
09:15 - Andrei Baciu: Am putea avea peste 1.500 de infectări cu coronavirus pe zi la vârful valului 4, care poate veni la sfârșitul lunii septembrie
09:09 - Detaliul care vă arată că sunteți afectați de caniculă. Specialiștii trag un semnal de alarmă: Se poate ajunge chiar și la deces