Mesaj TRANŞANT de la Bruxelles în plină CRIZĂ provocată de pestă porcină: Guvernul să creeze locuri de muncă pentru cei rămaşi fără loc de muncă!

Mesaj TRANŞANT de la Bruxelles în plină CRIZĂ provocată de pestă porcină: Guvernul să creeze locuri de muncă pentru cei rămaşi fără loc de muncă!

Europarlamentarul Laurențiu Rebega (Pro România) solicită Guvernului să încurajeze crearea de locuri de muncă pentru cei rămași șomeri în urma crizei pestei porcine.

„Guvernul se confruntă cu o dublă criză în cazul pestei porcine africane și nu pare pregătit să gestioneze niciunul din aspectele ei. Există, pe de o parte, responsabilitatea de a opri focarele de infecție și de a asigura despăgubirile necesare pentru că fermierii afectați și-au pierdut mijloacele de trai. Deocamdată, pesta porcină se răspândește, iar despăgubirile trebuie asigurate din bugetul de stat, pentru că, așa cum comisarul pentru Agricultură a transmis prin scrisoarea pe care mi-a adresat-o, banii europeni erau destinați prevenirii apariției și răspândirii pestei porcine, iar în lipsa acestor măsuri, care nu au fost adoptate de Executiv, responsabilitatea, așadar și plata despăgubirilor, aparține autorităților române”, se arată într-un comunicat transmis duminică de Laurenţiu Rebega, este şi membru în Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European.

Potrivit europarlamentarului, pesta porcină mai lasă în urmă o gravă problemă a șomajului în cazul fermelor mari care se văd nevoite să își dea afară angajații după sacrificarea porcilor.
„Iar aceasta este iarăși o problemă pe care Guvernul trebuie să o rezolve identificând modalități de a atrage investitorii sau marii angajatori în a prelua forța de muncă din zonă și a oferi astfel o șansă de revenire familiilor care s-au trezit fără veniturile provenite din salarii. Simpla plată a despăgubirilor pentru animale nu rezolvă dispariția locurilor de muncă din agricultură în zonele afectate de pesta porcină, unde mii de români erau angajați ai marilor ferme acum puse în situația de a-și opri activitatea”, mai spune Rebega.

Europarlamentarul arată că nu a văzut nicio propunere și nicio grijă a Guvernului pe această temă, deși „e clar că pesta porcină lasă în urmă un dezastru economic și un șomaj ridicat”.

„Sunt convins că Guvernul are tot interesul să închidă subiectul, eventual să plătească despăgubirile și apoi să uite de consecințele economice ale crizei asupra zonelor afectate. Dar responsabilitatea sa nu se oprește aici. Rămân, în urmă, familii întregi fără venituri și fără mijloace de trai. Guvernul trebuie să intervină în acele zone și să încurajeze crearea de locuri de muncă pentru cei care au rămas pe drumuri ca urmare a epidemiei. Așteptarea ca media să uite de subiect, iar oamenii să rămână abandonați și să se descurce pe cont propriu, nu ar face cinste niciunui Guvern, indiferent de orientare, darămite unuia care se pretinde social-democrat!”, afirmă Rebega.

Potrivit acestuia, gestionarea situației post-criză este la fel de importantă ca și lupta cu focarele de infecție.
„Dacă Guvernul a ratat prevenirea și gestionarea situației create de pesta procină africană, ar trebui să se implice serios măcar în diminuarea efectelor ei economice care amenință să afecteze pături largi ale populației în zonele lovite de epidemie”, atrage atenţia europarlamentarul.