Legea care obligă angajații să prezinte certificatul verde la locul de muncă intră la vot în Senat

Legea care obligă angajații să prezinte certificatul verde la locul de muncă intră la vot în Senat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Plenul Senatului urmează să dezbată, miercuri, propunerea legislativă PNL-UDMR, care prevede că personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19. Comisiile reunite juridică şi de sănătate din Senat au dat marţi seară un raport de admitere cu amendamente.

Legea care impune certificatul verde pentru angajați ajunge în Senat

Potrivit amendamentelor adoptate marţi seară în comisia juridică, personalul, precum şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv  de specialitate, de dispozitive medicale şi de medicamente, sunt obligate să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din următoarele condiţii:

vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;

rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat şi prezentat în condiţiile O.U.G. nr.68/2021 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19.

Dispoziţiile se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan şi nu se aplică autorităţilor şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti.

Costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul din cadrul unităţilor publice, se precizează în amendamentele admise.

Pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare şi e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare se organizează, cu suportarea costurilor de către angajator.

PSD a anunțat că nu va susține proiectul

PSD se opune legislației care prevede ca personalul medical nevaccinat să fie suspendat pe 30 de zile sau să fie testat pe banii proprii, a anunțat senatorul Florian Bodog. Acesta a precizat că parlamentarii PSD au solicitat amânarea discuțiilor privind proiectul de lege, ajuns în comisiile de specialitate.

„Nu cred că în pandemie în plin vârf pandemic putem să renunțăm la vreunul dintre actorii care acordă asistență medicală, nu cred că vreun român trebuie să fie privat de îngrijiri medicale, doar pentru că  ei (PNL) își doresc să ia o decizie politică de a reglementa acest lcuru pe genunchi, ca o procedură de urgență.

Soluția noastră a fost ca testele să fie decontate de stat, suntem într-o situație de sănătate publică, într-o criză de sănătate publică. Nu ne permitem să pierdem niciun medic, nicio asistentă medicală de la patul bolnavului.