”Liderul liberalilor, Dănilă Prepeleac”. Liviu Avram: Am putea jura că Ion Creangă a scris povestea abia după ce a urmărit, cu atenție și cu îngrijorare, prestația PNL-iștilor

”Liderul liberalilor, Dănilă Prepeleac”. Liviu Avram: Am putea jura că Ion Creangă a scris povestea abia după ce a urmărit, cu atenție și cu îngrijorare, prestația PNL-iștilor

Ion Creangă pare să fi scris “Dănilă Prepeleac” după ce a urmărit, cu atenție și îngrijorare, prestația liberalilor din ultimul an și jumătate, este de părere jurnalistul Sorin Avram. Acesta notează într-un articol pentru Adevărul că parcursul PNL-iștilor din ianuarie 2015 până în prezent arată mintea strălucită a capetelor laminate din partid.

“La începutul anului 2015, liberalii ţineau de frâu o pereche de boi frumoşi. PNL devenise al doilea partid al ţării ca urmare a fuziunii cu PDL, era beneficiarul unei spectaculoase victorii în alegerile prezidenţiale şi conducea, prin persoana deputatului Mihai Voicu, comisia comună a Parlamentului privind elaborarea noilor legi electorale. Chiar dacă PSD încă păstra şefia Guvernului, liberalii începeau anul cu un ascendent de necontestat, care le-ar fi permis, teoretic, să-şi atingă toate obiectivele legate de legislaţia electorală: alegeri locale în două tururi de scrutin şi vot prin corespondenţă pentru toate tipurile de scrutin, gândit în aşa fel încât românii din afara graniţelor ţării să poată vota într-un număr cât mai mare. Cu această zestre s-au îndreptat spre iarmaroc”, scrie jurnalistul.

Din luna aprilie, liberalii conduși de Blaga și Gorghiu au început să-și abandoneze obiectivele. Mai întâi au făcut front comun cu PSD-iștii și au votat alegerea primarilor într-un singur tur.

“Cum ar veni, liberalii au dat perechea de boi pentru un car”, noteză Avram.

Ulterior, în septembrie, Mihai Voicu a demisionat de la şefia comisiei, care a fost preluată de pesedistul Gabriel Vlase.

“Cu alte cuvinte, liberalii tocmai dăduseră carul pentru o capră”, adaugă jurnalistul.

Votul prin corespondenţă nu a fost nici el adoptat în varianta inițială. PSD-iștii i-au păcălit pe liberali și au eliminat din lege posibilitatea votului prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale şi la cele europarlamentare, rămânând aplicabilă doar la alegerea Parlamentului. Le promiseseră că respectiva comisie comună va lua în lucru imediat legi distincte, care să prevadă vot prin corespondenţă şi la celelalte tipuri de scrutin.

“Ca să urmăm firul poveştii, liberalii au dat capra pentru un gâscan”, mai spune Liviu Avram.

Şi tot înaintea votului final, PSD elimină din forma adoptată de Senat şi posibilitatea înscrierii online în registrul electoral şi lasă doar varianta prezentării în persoană la misiunea diplomatică sau transmiterea documentelor prin poştă. Liberalii votează și această propunere a partidului aflat atunci la guvernare.

“Adică îşi desăvârşesc opera: dau gâscanul pe o pungă goală”, scrie autorul editorialului.

Rezultatele se văd acum: doar 3.500 de români din străinătate au depus cereri de a fi înscrişi în registrul electoral.

“Adică partidul şi-a însuşit bine lecţia primită de Liviu Dragnea: decât să fii condamnat pentru furt la vot, e mai înţelept să incluzi furtul direct în lege”, afirmă Avram.

“Şi acum, în prag de alegeri, liberalilor le-a mai rămas doar să se holbeze la o pungă goală”, conchide jurnalistul.

Tags: