Liderul PPE, Wilfried Martens: Avem îngrijorări profunde că limbajul diplomatic folosit de Ponta la Bruxelles nu va fi urmat de acțiuni concrete

Liderul PPE, Wilfried Martens: Avem îngrijorări profunde că limbajul diplomatic folosit de Ponta la Bruxelles nu va fi urmat de acțiuni concrete
Foto: flickr.com

România trebuie verificată de Comisia Europeană în ceea ce priveşte restabilirea statului de drept, au afirmat preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, şi liderul grupului parlamentar PPE, Joseph Daul, după vizita premierului român Victor Ponta la Bruxelles. Cei doi și-au exprimat speranța și ca Guvernul să respecte decizia Curţii Constituţionale referitoare la validarea referendumului.

Avem îngrijorări profunde că limbajul diplomatic folosit de domnul Ponta în timpul vizitei la Bruxelles din această săptămână nu va fi urmat de acţiuni concrete din partea Guvernului său. Ne temem că evenimentele din România din următoarele săptămâni vor justifica şi mai mult lipsa noastră de încredere. Guvernul român, care a venit la putere în circumstanţe politice stranii, trebuie să ofere dovezi tangibile că respectă statul de drept” a arătat Wilfried Martens, preşedintele Partidului Popular European.

Ne aşteptăm ca Guvernul român să respecte deplina independenţă a justiţiei, să restaureze competenţele Curţii Constituţionale şi să se asigure că deciziile acesteia sunt pe deplin implementate, să numească un avocat al poporului care să se bucure de sprijin interpartinic, să asigure o procedură deschisă şi transparentă pentru numirea procurorului general şi al directorului Direcţiei Anticorupţie şi să facă din integritate o prioritate politică”  a declarat la rândul său Liderul grupului parlamentar al PPE, Joseph Daul.

Curtea Constituţională a hotărât ca referendumul din 29 iulie să fie validat doar dacă jumătate plus 1 dintre românii înscrişi pe liste se vor prezenta la vot. Decizie pe care spun reprezentanţii PPE, Guvernul trebuie să o respecte dacă vrea să fie luat în serios.

Tags: