EXCLUSIV // Petiţie împotriva preşedintei ICR, Liliana Ţuroiu, discutată în Senat: Creatoarea din modă din Videle, acuzată de ilegalitaţi şi abuzuri în fruntea instituţiei

EXCLUSIV // Petiţie împotriva preşedintei ICR, Liliana Ţuroiu, discutată în Senat: Creatoarea din modă din Videle, acuzată de ilegalitaţi şi abuzuri în fruntea instituţiei
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

UPDATE:Cât priveşte nominalizarea Lilianei Ţuroiu pentru funcţia de director al ICR Bruxelles, comisiile reunite pentru cultură şi politică externă au dat un aviz pozitiv cu 14 voturi pentru şi 2 împotrivă.

EXCLUSIV ONLINE//Activitatea Lilianei Ţuroiu, preşedinte al Institutului Cultural Român din aprilie 2017, va fi discutată marţi, de la ora 13, în comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții.

Preşedintele acestei comisii, senatoarul PNL Iancu Caracota, a confirmat pentru B1.ro înregistrarea unei petiţii în care Liliana Ţuroiu este acuzată că în activitatea sa în fruntea ICR ar fi comis mai multe fapte care ar fi ilegale şi a avut acţiuni care au tentă de abuz.

Aceasta petiţie vine fix în momentul în care Liliana Ţuroiu trebuie să se prezinte în Senat pentru a fi audiată în comisiile comune pentru cultură şi pentru politică externă privind propunerea Ministerului Afacerilor Externe de a fi numită în fruntea ICR Bruxelles. (Detalii AICI)

Cât priveşte activitatea Lilianei Ţuroiu în fruntea Institutului Cultural Român reamintim că B1.ro a arătat cum a efectuat în anul 2018 deplasări ce cumulează peste 100 de zile. Pentru toate acestea deplasări există un barem de 300 euro/noapte pentru hotel și o diurnă de 70 de euro. Biletele de avion sunt, de asemenea, decontate de către ICR. (Detalii AICI)

Tot în materialul din 15 mai, B1.ro a ridicat problema detașărilor în loc de angajări din ICR, a proiectelor plătite către persoane din afara instituției sau a externalizării serviciilor juridice.

Unul din argumentele cel mai des invocate de Liliana Ţuroiu pentru a justifica desele călătorii la Bruxelles este festivalul Europalia, pentru care suma alocată de ICR, doar în 2019, este de peste 6 milioane euro (29.400.000 lei). Tot pentru acest festival, preşedintele ICR face lobby la Guvern pentru a eluda legea achizițiilor publice şi a putea da un contract cu dedicaţie. (Detalii AICI)

Urmare a acestui material, Liliana Țuroiu a semnat în 23 mai un ordin prin care înființează o “comisie de cercetare cu privire la extragerea, fotografierea și divulgarea documentelor de uz intern fără aprobarea conducerii Institutului Cultural Roman”. Prin această comisie, Ţuroiu a ales să îşi ancheteze subordonaţii în dauna unor măsuri privind transparentizarea activităţii sale în fruntea ICR. (Detalii AICI)

Liliana Ţuroiu conduce Institutul Cultural Român din aprilie 2017 când a fost numită de către Senat cu susţinerea PSD. Născută în Videle, Ţuroiu este la bază creatoare de modă şi mai este conferenţiar universitar doctor la Universitatea Națională de Artă București. La scurt timp de la numire, publicația Vice, sub semnătura Sidoniei Bogdan, a acuzat-o că folosește instituția pe care o conduce pentru a-și promova colecția de haine cu inspirație din costumele tradiționale, intitulată ”Zestrea”.