Liviu Pleșoianu: Iohannis o poate refuza pe Olguța Vasilescu și a doua oară

Liviu Pleșoianu: Iohannis o poate refuza pe Olguța Vasilescu și a doua oară

Liviu Pleșoianu este primul lider PSD care confirmă că președintele Klaus Iohannis o poate refuza din nou pe Lia Olguța Vasilescu, de această dată pentru portofoliul Dezvoltării, dar vine și cu o soluție pentru ieșirea coaliției guvernamentale din acest impas.

„Conform Deciziei CCR nr. 98/2008, Iohannis poate refuza o singură dată propunerea de numire a unui ministru în funcția vacantă. Momentan, la Transporturi și la Dezvoltare nu avem funcții vacantepentru că Iohannis a refuzat să semneze Decretele de revocare a actualilor miniștri. Prin urmare, nu ne aflăm în fața acelui prim și singur refuz de numire a unui ministru la care face referire Decizia CCR. Nu ai cum să refuzi o numire pe o funcție vacantă dacă funcția nu e vacantă… Tocmai de aceea a și folosit Iohannis acest artificiu…”, a spus Liviu Pleșoianu.

Deputatul PSD susține că președintele ar putea fi scos din schema de numire, dacă Paul Stănescu, actualul ministru al Dezvoltării, și-ar da demisia, iar postul său ar rămâne vacant. Astfel, Lia Olguța Vasilescu ar putea fi numită în Guvern, cu condiția ca președintele să nu considere că e pentru prima dată când Vasilescu este propusă pentru un post vacant și să o refuze, susține demnitarul Liviu Pleșoianu.

Declarația vine în contextul în care președintele Iohannis a refuzat să semneze decretul de revocare a ministrului Lucian Șova de la portofoliul Transporturilor, artificiu constituțional care i-a permis să blocheze numirea Olguței Vasilescu fără a o refuza efectiv. Prin urmare, președintele ar putea să refuze noua propunere a PSD privind readucerea fostului edil din Craiova în Guvern.

Dacă un post în Guvern este vacant, președintele României poate refuza, motivat, o numire în funcția de ministru o singură dată, potrivit unei decizii a Curții Constituționale din anul 2008.

„Acum… Dacă actualii miniștri demisionează, cele două funcții ministeriale se vacantează automat, nu mai e nevoie să semneze Iohannis niciun decret de revocare. Apoi PSD poate reveni cu propunerile. Abia atunci poate Iohannis să le respingă (un singur refuz pentru fiecare dintre cele două ministere). Iar dacă Iohannis face asta, PSD o poate propune pe Lia Olguța Vasilescu dincolo – la Dezvoltare – fără ca Iohannis să mai poată refuza….Însă ne aflăm acum în faza în care cele două funcții nu sunt vacante. Întrebarea este: vor demisiona Stănescu și Șova? Dacă da, înseamnă că respectă votul statutar din CEx. Dacă nu, înseamnă că joacă în filmul lui K. W. Iohannis. E simplu…Desigur, mai există și posibilitatea de a ataca la CCR refuzul lui Iohannis de a semna decretele de revocare. Dar asta înseamnă timp…Așadar, întrebându-i dacă vor demisiona sau nu, să ne îndreptăm privirile spre miniștrii încă în funcție de la Dezvoltare și de la Transporturi. Pentru a înțelege în ce film joacă…”, a comentat Liviu Pleșoianu desfășurarea evenimentelor.

Ultima oră
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL