Liviu Pleșoianu: Iohannis o poate refuza pe Olguța Vasilescu și a doua oară

Liviu Pleșoianu: Iohannis o poate refuza pe Olguța Vasilescu și a doua oară

Liviu Pleșoianu este primul lider PSD care confirmă că președintele Klaus Iohannis o poate refuza din nou pe Lia Olguța Vasilescu, de această dată pentru portofoliul Dezvoltării, dar vine și cu o soluție pentru ieșirea coaliției guvernamentale din acest impas.

„Conform Deciziei CCR nr. 98/2008, Iohannis poate refuza o singură dată propunerea de numire a unui ministru în funcția vacantă. Momentan, la Transporturi și la Dezvoltare nu avem funcții vacantepentru că Iohannis a refuzat să semneze Decretele de revocare a actualilor miniștri. Prin urmare, nu ne aflăm în fața acelui prim și singur refuz de numire a unui ministru la care face referire Decizia CCR. Nu ai cum să refuzi o numire pe o funcție vacantă dacă funcția nu e vacantă… Tocmai de aceea a și folosit Iohannis acest artificiu…”, a spus Liviu Pleșoianu.

Deputatul PSD susține că președintele ar putea fi scos din schema de numire, dacă Paul Stănescu, actualul ministru al Dezvoltării, și-ar da demisia, iar postul său ar rămâne vacant. Astfel, Lia Olguța Vasilescu ar putea fi numită în Guvern, cu condiția ca președintele să nu considere că e pentru prima dată când Vasilescu este propusă pentru un post vacant și să o refuze, susține demnitarul Liviu Pleșoianu.

Declarația vine în contextul în care președintele Iohannis a refuzat să semneze decretul de revocare a ministrului Lucian Șova de la portofoliul Transporturilor, artificiu constituțional care i-a permis să blocheze numirea Olguței Vasilescu fără a o refuza efectiv. Prin urmare, președintele ar putea să refuze noua propunere a PSD privind readucerea fostului edil din Craiova în Guvern.

Dacă un post în Guvern este vacant, președintele României poate refuza, motivat, o numire în funcția de ministru o singură dată, potrivit unei decizii a Curții Constituționale din anul 2008.

„Acum… Dacă actualii miniștri demisionează, cele două funcții ministeriale se vacantează automat, nu mai e nevoie să semneze Iohannis niciun decret de revocare. Apoi PSD poate reveni cu propunerile. Abia atunci poate Iohannis să le respingă (un singur refuz pentru fiecare dintre cele două ministere). Iar dacă Iohannis face asta, PSD o poate propune pe Lia Olguța Vasilescu dincolo – la Dezvoltare – fără ca Iohannis să mai poată refuza….Însă ne aflăm acum în faza în care cele două funcții nu sunt vacante. Întrebarea este: vor demisiona Stănescu și Șova? Dacă da, înseamnă că respectă votul statutar din CEx. Dacă nu, înseamnă că joacă în filmul lui K. W. Iohannis. E simplu…Desigur, mai există și posibilitatea de a ataca la CCR refuzul lui Iohannis de a semna decretele de revocare. Dar asta înseamnă timp…Așadar, întrebându-i dacă vor demisiona sau nu, să ne îndreptăm privirile spre miniștrii încă în funcție de la Dezvoltare și de la Transporturi. Pentru a înțelege în ce film joacă…”, a comentat Liviu Pleșoianu desfășurarea evenimentelor.