Lucian Bode, despre noii prefecți: Ne aflăm încă în stare de alertă, de aceea rolul lor va fi crucial în derularea campaniei de vaccinare, în informarea corectă a cetăţenilor

Lucian Bode, despre noii prefecți: Ne aflăm încă în stare de alertă, de aceea rolul lor va fi crucial în derularea campaniei de vaccinare, în informarea corectă a cetăţenilor
Foto: Lucian Bode / Facebook

Prefecţii şi subprefecţii numiţi în şedinţa de Guvern de miercuri au depus azi jurământul. Cu această ocazie, Lucian Bode, ministrul de Interne, le-a transmis că se așteaptă de la ei să vegheze la respectarea legii și să faciliteze comunicarea între comunităţile locale, autorităţi si Guvern. Dat fiind că încă mai suntem în stare de alertă din cauza epidemiei de coronavirus, Bode a subliniat și rolul crucial al acestora în derularea campaniei de vaccinare și informarea corectă a oamenilor.

Lucian Bode, mesaj pentru noii prefecți, în contextul pandemiei

„În mesajul pe care l-am transmis noilor prefecţi si subprefecţi, cu ocazia ceremoniei de învestire, am subliniat imensa responsabilitate care vine odată cu numirea în această funcţie. Cei care începând de astăzi ocupă aceste demnităţi au o datorie foarte importantă: să vegheze la respectarea legii si în acelaşi timp să acţioneze ca liant între comunităţile locale, autorităţi si Guvernul României”, a scris Lucian Bode, joi, într-o postare pe Facebook.

Minstrul de Interne a vorbit apoi despre rolul și așteptările pe care le are de la noii prefecți și subprefecți: „Ne aflăm în continuare în stare de alertă, de aceea rolul lor va fi crucial în derularea campaniei de vaccinare, în informarea corectă şi promptă a cetăţenilor şi, nu în ultimul rând, în îndeplinirea funcţiei de reprezentare a Guvernului României în teritoriu. Aştept de la noii reprezentanţi ai Executivului în teritoriu implicare totală, o bună coordonare cu Ministerul Afacerilor Interne, responsabilitate faţă de interesele comunităţilor şi ale cetăţenilor şi asumarea deplină a rolului constituţional ce le revine”.

Schimbări la nivelul prefecturilor din țară

Miercuri, premierul Florin Cîțu a anunțat că au fost eliberaţi din funcţie 103 prefecţi şi subprefecţi şi numiţi 36 de prefecţi şi 75 de subprefecţi.

La finele lunii ianuarie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care prefecții și subprefecții nu mai sunt înalți funcționari publici, ci au funcție de demnitate publică. Cîțu a dat atunci asigurări că nu e vorba de o politizare a celor două funcții, ci de o „reașezare”.

„Reglementăm în drept ceea ce avem în fapt, pentru că, în realitate, avem de foarte mulți ani, indiferent de guvernare, în funcțiile de prefect și subprefect oameni politici”, a declarat, la rândul său, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.