Ludovic Orban: ‘Alegerile locale nu se amână. Sunt păsărele scoase de cei de la PSD, pentru că le vor pierde’

Ludovic Orban: 'Alegerile locale nu se amână. Sunt păsărele scoase de cei de la PSD, pentru că le vor pierde'
Foto: Inqum Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că nici nu se pune problema unei amânări a alegerilor locale din 27 septembrie, așa cum cer liderii PSD. Potrivit premierului, demersul social-democraților este doar o încercare de amânare a unui deznodământ deja cunoscut.

‘Sigur le este frică de alegeri, pentru că le vor pierde’, a spus Orban.

Ludovic Orban: Alegerile locale nu se amână. Sunt păsărele scoase de cei de la PSD

Întrebat vineri la vizita în judeţul Mehedinţi despre o posibilă amânare a alegerilor locale din 27 septembrie, dacă nu va începe şcoala pe 14 septembrie,Ludovic Orban a spus că sunt „păsărele scoase de cei de la PSD”.

„Sunt păsărele scoase de cei de la PSD. Sigur le este frică de alegeri, pentru că le vor pierde”, a răspuns liderul PNL, potrivit news.ro.

Potrivit lui Orban, românii s-au ‘săturat de subdezvoltare, de scandal’, iar țara are nevoie de proiecte, de investiţii, de încredere în capacitatea guvernanţilor de a asigura o dezvoltare rapidă’.

PSD flutură iar scenariul amânării alegerilor locale

LiderulPSD,Marcel Ciolacu, a declarat, sâmbătă, că dacă Guvernul Orban va decide amânarea deschiderii anului școlar, înseamnă că evoluția epidemiei de coronavirus în țara noastră este una îngrijorătoare și atunci ar trebui luată în discuție și amânarea alegerilor locale, programate pentru data de 27 septembrie.

Nu e însă prima dată când social-democrații avansează ideea amânării scrutinului.

Dacă amână deschiderea şcolilor, cred că în Parlament ar trebui o discuţie serioasă dacă nu amânăm şi alegerile locale. Eu aşa consider. Dacă vor lua aşa o decizie să amâne deschiderea şcolilor, eu nu mai accept de la domnul Orban, aşa în opoziţie, mic, cum sunt eu, dubla măsură (…) Eu voi provoca, ca şi preşedinte al Camerei Deputaților, o discuţie serioasă cu privire la amânarea alegerilor locale (…) Dacă nu putem deschide şcolile, atunci de ce facem alegeri? Înseamnă că e o situaţie delicată. Înseamnă că pandemia s-a accelerat. De ce avem dublă măsură, păcănele şi biserici? Iarăşi în funcţie de interesul, la păcănele, financiar şi acum politic, avem această dublă măsură”,a declarat Ciolacu.

Școlile vor începe în trei scenarii, luni, 14 septembrie

Între timp Ministerul Educației și Cercetării a anunțat cum vor începe școlile: 12.610 unităţi de învăţământ încep cursurile în scenariul 1, 4.892 în scenariul 2 şi 238 în scenariul 3.

Potrivit hotărârilor luate la nivel local, se înregistrează următoarea situație:

12.610 unităţi de învăţământ, încadrate în scenariul 1- participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară;

4.892 de unităţi de învăţământ se înscriu în scenariul 2- participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una – două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;

238 de unităţi de învăţământ se încadrează în scenariul 3- participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/ lecţii online;

7 unităţi de învăţământ în scenarii mixte (S2+S3)- varianta aceasta s-a aprobat avându-se în vedere situaţiile specifice din fiecare unitate, precizează MEC. Unele dintre unităţi se află în curs de reabilitare şi altele au cazuri medicale particulare la clasă, astfel încât impun învăţarea online.

Ultima oră
19:12 - Rata de acoperire vaccinală din București a depășit 50%, anunță Valeriu Gheorghiță
19:06 - Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)
18:49 - Ioana Mihăilă: Doresc să amintesc premierului că vaccinarea a fost în subordinea sa directă / Ar fi fost o iresponsabilitate să fi blocat paturile ATI pentru pacienții COVID-19 când aveam sub 50 de cazuri (VIDEO)
18:46 - Ele sunt cele mai în vârstă surori gemene din lume. Câți ani au japonezele care au doborât toate recordurile
18:25 - Ioana Mihăilă: Întârzierea cu o lună a rectificării bugetare a făcut imposibilă semnarea la timp a contractelor de medicament; am lăsat spitalele să își achiziționeze direct medicamentele (VIDEO)
18:20 - Andreea Ibacka, mesaj important cu doar câteva zile înainte să nască: Sunt destule nopți în care respir greu
18:09 - Jair Bolsonaro intră la Adunarea Generală a ONU, dar nu și în restaurantele din New York, unde dovada vaccinării e obligatorie. Președintele Braziliei a fost fotografiat mâncând pizza pe marginea drumului (FOTO)
17:27 - Ioana Mihăilă explică cum s-a pregătit MS pentru valul patru: Creșterea numărului de paturi ATI/TI reprezintă punerea în aplicare a planului pregătit de Ministerul Sănătății
17:08 - Echipa Orban, apel pentru soluționarea crizei politice. Ionel Dancă: Ludovic Orban, cel care poate face majoritatea parlamentară. Respingem orice fel de colaborare cu PSD (VIDEO)
17:03 - Schimbări la înmatricularea și radierea mașinilor. Detaliul pe care toți șoferii trebuie să îl știe