Ludovic Orban este noul președinte al Partidului Național Liberal (VIDEO)

Ludovic Orban este noul președinte al Partidului Național Liberal (VIDEO)

Ludovic Orban este noul președintele al PNL în urma votului din congresul partidului. Fostul deputat și ministrul al Transporturilor a cumulat 3518 voturi din partea liberalilor prezenți la Congres, în timp ce contracandidatul său, europarlamentarul Cristian Bușoi, doar 952.

Ludovic Orban devine astfel primul președintele al Partidului Național Liberal de când acesta a fuzionat cu Partidul Democrat Liberal în 2014.

"Niciun blat cu PSD. Să fie clar, cunosc bine acest partid, ştiu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de acum să înceteze orice negociere de culise, să înceteze orice joc pe sub masă, să nu mai încerce să vândă interesele PNL pentru funcţii sau pentru avantaje personale, sau pentru afaceri făcute cu PSD. Cine vrea să lupte alături de noi îl aşteptăm, cine nu vrea să lupte o să rămână mai în spate", a afirmat Ludovic Orban de la tribuna Congresului în discursul dinainte de vot.

Moţiunea depusă de Ludovic Orban, în baza căreia a intrat în competiţia internă pentru preşedinţia PNL, este intitulată „Partidul Naţional Liberal, Forţa Dreptei” şi are ca obiective câştigarea alegerilor prezidenţiale, a alegerilor locale şi parlamentare, precum şi formarea Guvernului de către PNL.

Documentul prevede şi că unul dintre obiectivele principale ale viitoarei conduceri va fi desăvârşirea fuziunii între PDL şi vechiul PNL, care, pentru a deveni realitate, trebuie să facă „să dispară etichetarea şi discriminarea” între membrii partidului.

Ludovic Orban îşi propune instituirea ”unei reale democraţii” în partid prin ”radierea” delictului de opinie, respectarea ”cu stricteţe” a instituţiei votului secret şi eliminarea ”interimatelor prelungi” numite de către conducerea centrală.

Ludovic Orban este noul președinte al Partidului Național Liberal

#DIRECT_ONE_1tzxfz#

Tot în Congresul Partidului Național Liberal au fost adoptate modificările la Statutul liberalilor. Președintele Comisiei de statut, Cătălin Boboc, a prezentat ultimele modificări, respectiv faptul că în Biroul Executiv al PNL vor fi 16 vicepreședinți – 8 vicepreședinți coordonatori ai comisiilor de specialitate pentru politică externă, apărare, siguranță națională, administrație, ordine publică, siguranța cetățeanului, fonduri europene, dezvoltare regională, justiție și drepturi cetățenești, buget și politici fiscale, economie, energie și mediu de afaceri, sănătate, muncă, familie și protecție socială, educație, cercetare, tineret și sport, cultură, culte și minorități, agricultură, dezvoltare rurală, industrie alimentară și mediu, ape și silvicultură, infrastructură de transport, comunicații și societate informațională – și 8 vicepreședinți pentru regiunile de dezvoltare. El a precizat că în Biroul Executiv vor exista 16 membri cu rang de vicepreședinți.

Ludovic Orban a mai deținut în trecut funcția de prim-vicepreședinte al PNL, a fost ministrul al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu între 2007 și 2008.

În anul 1992 devine membru al PNL – Aripa Tânără (PNL-AT), devenit ulterior PL '93 și a fost membru în Comitetul Director PL '93 (1993-1997). Este ales din partea acestui partid în posturile de consilier local în Consiliul Sectorului 3 București (1992-1996) și consilier local în Consiliul Sectorului 1 București (1996-1997), demisionând din ultimul post în anul 1997.

Îndeplinește în perioada următoare funcțiile de director de program la Fundația "Copiii Speranța Lumii" (din iunie 2001), consultant la S.C. Ecomaster S.A. (1 august 2001 – 1 decembrie 2002) și viceprimar general al Municipiului București (iulie 2004 – aprilie 2007), iar între 2008 și 2016 a fost deputat în Parlamentul României.