Ludovic Orban: Milioane de români nu au apă curentă şi acces la canalizare din cauza baronilor nesimțiți (VIDEO)

Ludovic Orban: Milioane de români nu au apă curentă şi acces la canalizare din cauza baronilor nesimțiți (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a declarat, la debutul ședinței de Guvern de joi, că milioane de români nu au nici acum apă curentă şi acces la canalizare, deși există bani și fonduri europene pentru realizarea lucrărilor, din cauza baronilor nesimțiți, care nu au avut niciun interes să facă astfel de investiții. Șeful Guvernului a mai precizat că, dacă nu vor fi încheiate lucrările, trebuie daţi înapoi banii pe exerciţiul financiar 2007-2013.

Ludovic Orban: Baronii nesimțiți sunt de vină pentru faptul că milioane de români nu au apă curentă și acces la canalizare

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, joi, că milioane de români nu au apă curentă sau acces la canalizare din cauza celor care au fost la putere în ultimii șase ani. Aceștia sunt cu atât mai de condamnat cu cât banii au existat.

„Milioane de români au dreptul să beneficieze de apă curentă şi acces la canalizare. Avem la dispoziţie fonduri europene consistente, dar, timp de șase ani, cei care au fost la putere la nivel naţional şi la nivel local şi-au bătut joc de proiecte. În nici şapte luni, noi am asigurat cofinanţarea lor, am permis decontarea cheltuielilor care erau neeligibile ca urmare a creşterii manoperei urmare a tâmpeniei de Ordonanţă 114”, a declarat Ludovic Orban, la deschiderea ședinței de Guvern de joi.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Premierul susține că dacă nu se încheie lucrările, trebuie daţi banii înapoi pe exerciţiul financiar 2007-2013

Șeful Guvernului i-a cerut lui Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, să facă o documentare privitoare la situaţia semnării contractelor de finanţare pe faza a doua a POS-ului de Mediu.

„Vreau să reiasă că dacă nu se semnează contractele de finanţare, lucrul ăsta se întâmplă din cauza baronilor nesimţiţi, care nu au absolut niciun fel de interes în a pregăti aceste lucrări. Vreau un material foarte clar legat de situaţia în domeniul respectiv pentru că nu mai putem accepta minciuna şi bătaia de joc. Sunt nişte bani la care avem dreptul. Concentraţi-vă şi pe cele şapte judeţe, toate PSD, care dacă nu încheie lucrările, riscăm să trebuiască să dăm toţi banii înapoi pe exerciţiul 2007-2013”, a insistat premierul.

Orban: Există sute de solicitări din partea autorităţilor locale de a prelua clădiri în care au funcţionat şcoli, acum dezafectate

Ludovic Orban a mai declarat că autoritățile locale au trimis sute de solicitări de a prelua clădiri în care au funcţionat şcoli, dar care acum sunt dezafectate, iar cererile nu au primit niciun răspuns. El i-a spus ministrului Educației, Monic Anisie, să permită acest lucru deoarece „nu mai pot fi ţinute clădiri care stau în paragină doar pentru că nu vrea inspectoratul sau cineva de la minister”.

„Foarte multe autorităţi locale au proiecte de centre de diferite investiţii, pot să folosească aceste clădiri. Trebuie să analizaţi cu mare seriozitate toate solicitările. Sunt active care nu sunt lăsate de zona educaţiei să fie folosite în alte scopuri, în condiţiile în care nu mai există nicio raţiune în a menţine acel activ în scop de educaţie”, i-a transmis Ludovic Orban Monicăi Anisie.

Ministrul Educației a răspuns că va transmite mesajul reprezentanţilor inspectoratelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:34 - Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”