PNL critică dur OUG pentru modificarea Codului Muncii: Guvernul nu trebuie să aibă nicio treabă cu stabilirea salariului minim brut pe economie

PNL critică dur OUG pentru modificarea Codului Muncii: Guvernul nu trebuie să aibă nicio treabă cu stabilirea salariului minim brut pe economie

Guvernul nu trebuie să aibă nicio treabă cu stabilirea salariului minim brut pe economie, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Reacţia vine după ce Cabinetul Dăncilă a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă ce prevedeintroducerea salariului minim garantat în plată, diferenţiat în funcţie de studii şi vechime. Cuantumul acestuia va fi stabilit ulterior, tot de Guvern, prin Hotărâre.

Liderul liberal, însă, consideră că decizia privitoare la salariul minim pe economie trebuie să pornească de la indicatori economici obiectivi şi să fie rezultatul negocierii dintre patronate şi sindicate, informează news.ro.

”Poziţia oficială a PNL privind salariul minim este aceea că Guvernul nu trebuie să aibă nicio treabă cu stabilirea salariului minim brut pe economie. Decizia nu trebuie să fie administrativ-politică, luată de Guvern, ci decizia privitoare la salariul minim pe economie trebuie să fie rezultatul negocierii dintre patronate şi sindicate, între partenerii sociali şi trebuie să aibă la bază indicatori economici obiectivi care să împiedice fluctuaţiile. Mai precis, fie se stabileşte creşterea economică, fie se stabileşte creşterea salariului mediu brut, fie se stabileşte indicele de productivitate, varianta pe care o preferăm noi, pe ramură. Iar creşterea salariului minim pe economie, din punctul nostru de vedere, trebuie să se facă pe ramură, în funcţie de indicele creşterii de productivitate, prin negociere între patronate şi sindicate. Atâta timp cât va rămâne la Guvern, decizia va fi subiectivă şi nu va avea în spate considerente de natură economică ci numai considerente de natură politico-electorală”, a declarat Ludovic Orban.