Ludovic Orban: Președintele poate să rezolve criza astăzi dacă dorește; este obligația sa constituțională să se implice. Soluția e simplă – un tete-a-tete de 15 minute, în sensul deblocării situației

Ludovic Orban: Președintele poate să rezolve criza astăzi dacă dorește; este obligația sa constituțională să se implice. Soluția e simplă – un tete-a-tete de 15 minute, în sensul deblocării situației
Foto: Facebook @ Klaus Iohannis

Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat că președintele Klaus Iohannis poate să rezolve criza politică astăzi dacă dorește, având la dispoziție toate instrumentele necesare și obligația constituțională să se implice pentru soluționarea situației.

Președintele poate să rezolve criza astăzi dacă dorește, spune Ludovic Orban

„Preşedintele poate să rezolve criza astăzi. Are tot ce îi trebuie la dispoziţie pentru soluţionarea crizei şi este apanajul său constituţional, este obligaţia sa constituţională să se implice pentru rezolvarea crizei. Soluţia e simplă: un tete-a-tete de 15 minute, în sensul deblocării situaţiei. Sunt într-o comunicare instituţională cu preşedintele. Colegii mei, care blochează procedura constituţională a moţiunii de cenzură şi care se fac scut uman, toţi zic că defilează sub stindardul preşedintelui Iohannis. Preşedintele Iohannis poate să-i convingă pe colegii mei de lucrurile pe care eu văd că nu pot să-i conving că sunt constituţionale şi este interesul fundamental al României”, a declarat miercuri liderul liberalilor, citat de Agerpres.

Ludovic Orban a explicat că orice persoană care cunoaște situația politică din România și atribuțiile constituționale pe care le are șeful statului știe că „este atributul Preşedintelui să intervină într-o astfel de situaţie”.

„Preşedintele are cu certitudine posibilitatea de a rezolva criza, nu după 25 septembrie, ci astăzi, dacă doreşte”, a adăugat președintele PNL.

El s-a arătat de părere că fiecare zi de criză politică „produce efecte extrem de negative asupra României”.

„În planul imaginii externe, imaginea României este șifonată, toată lumea se întreabă ce-i cu criza asta politică. Investitorii se gândesc de șapte ori dacă să mai investească în România, ca să nu zic că e posibil să și fugă unii, să plece unii dintre investitori. Agențiile de rating, ați văzut poziția și a agenției Fitch, și a agenției Standard & Poor`s, deci creăm premise pentru scăderea ratingului, pentru pierderea ratingului, și așa ne împrumutăm cel mai scump din țările Uniunii Europene, cu 3,74%, asta ne-ar mai lipsi acum, să se ia o decizie la nivelul agențiilor de rating în cursul evaluării să pierdem din rating. De asemenea, evident, se vede că această criză politică a afectat cursul de schimb. În ciuda intervențiilor masive ale BNR, leul a scăzut o bună perioadă de timp, deci efectele sunt extrem de negative. Trebuie soluționată criza cât mai repede”, a mai spus Ludovic Orban.