Lupta împotriva traficului de persoane, o prioritate pentru Guvern. Nicolae Ciucă: Vreau să mă asigur că avem o coordonare solidă de la nivelul Cabinetului

Lupta împotriva traficului de persoane, o prioritate pentru Guvern. Nicolae Ciucă: Vreau să mă asigur că avem o coordonare solidă de la nivelul Cabinetului
Foto: Facebook @ Guvernul României

Lupta împotriva traficului de persoane reprezintă o prioritate pentru Guvernul Ciucă, a subliniat premierul, joi, în cadrul întâlnirii de lucru pe care avut-o cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și cu reprezentanții mai multor instituții publice din România, întâlnire în care au fost analizate rezultatele obținute de țara noastră în prevenirea și combaterea acestui fenomen pe parcursul anului 2021.

Lupta împotriva traficului de persoane este o prioritate pentru Guvern, spune Nicolae Ciucă

Premierul le-a vorbit participanților despre importanța strategică a abordării traficului de persoane pe cele trei niveluri de intervenție, mai exact prevenire, combatere și protecție.

„Vreau să mă asigur că avem o coordonare solidă de la nivelul Guvernului în acest domeniu pentru ca măsurile intersectoriale pe care le presupune adresarea acestui fenomen complex să fie implementate eficient. Acțiunile de prevenire în comunitate sunt fundamentale, trebuie să avem timpi de intervenție rapidă în depistarea, prinderea și anchetarea traficanților, dar la fel de important este să avem în vedere o abordare integrată a fenomenului, pornind de la măsurile structurale de combatere a sărăciei”, a declarat oficialul.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a prezentat situația la zi a principalelor activități ale structurilor MAI cu atribuții în domeniu.

„În contextul Planului Național de Acțiune 2021-2022 pentru implementarea Strategiei Naționale împotriva traficului de persoane – 2018-2022, a rezultat că au fost desfășurate numeroase activități de prevenire și combatere a traficului de persoane, precum și de monitorizare și evaluare a fenomenului traficului de persoane. S-a constatat o cooperare accentuată cu societatea civilă și partenerii internaționali consacrați, în special SUA, Marea Britanie și Franța, precum și o intensificare a activităților de pregătire de către personalul instituțiilor naționale responsabile, prin diferite parteneriate și proiecte”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.

Potrivit comunicatului, din perspectiva Parchetului General se înregistrează o scădere a numărului de cauze, echilibrată de numărul de trimiteri în judecată mai mare în 2021 și de numărul de persoane cercetate în stare de arest. Două treimi din condamnări au fost cu executare. Pedepsele rămase cu suspendare sunt atacate de procurori, iar rata de neconfirmare prin achitare este mică. În ceea ce privește cauzele de competența DIICOT, sunt puține probleme de administrare a probatoriului sau de validitate a probelor.

La nivel conducerii Ministerului Public, operativitatea cercetărilor este importantă, pentru reconstituirea parcursului persoanelor în afara teritoriului național și pentru a stopa revictimizarea victimelor traficului de persoane. Cooperarea internațională este o componentă importantă în activitatea Ministerului Public și implică atât o coordonare susținută la nivel european, cât și ordine europene de anchetă. Alte state contabilizează multe dintre rezultatele activității române, ca parte a anchetelor transfrontaliere. Cooperarea europeană se derulează prin intermediul Eurojust, cu sprijin european acordat echipelor comune de anchetă. Legislația europeană recomandă ca statele membre să deruleze contacte directe.

„Directorul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a detaliat aspecte legate de analizele europene privind numărul victimelor traficului de persoane, investigații și condamnări. Răspunsul justiției penale trebuie dublat de măsuri sociale și economice, care să protejeze  cetățenii români vulnerabili de riscurile exploatării. România, prin ANITP, a susținut fervent necesitatea incriminării cererii, fapt care a condus la declanșarea unui proces de analiză a acestui subiect la nivel european, fiind avută în vedere inclusiv modificarea legislației UE în materie. De asemenea, ANITP a subliniat efortul de coordonare și colectare de date realizat pentru redactarea Raportului privind situația traficului de persoane (TIP Report) pentru Departamentul de Stat al SUA, realizat în coordonarea Cancelariei Premierului”, a mai precizat Guvernul.

Pe lângă Nicolae Ciucă și Lucian Bode, la întâlnire au mai participat secretarul de stat pe Ordine și Siguranță Publică din cadrul MAI, Bogdan Despescu, cu inspectorul general al Poliției Române, chestor principal de poliție Benone-Marian Matei, directorul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, comisar-șef de poliție Maximilian Nicolae, procurorul general al Românei, Gabriela Scutea, secretar de stat în Ministerul Justiției, Bogdan Ilea.

Totodată, au fost prezenți reprezentanții principalelor instituții implicate în prevenirea și combaterea traficului de persoane din România: Ministerul Afacerilor Externe, Autoritate Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și consilierul de stat care coordonează Comitetul de monitorizare a implementării Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane la nivelul Cancelariei.

Urmăriți B1TV.ro și pe