George Maior, ambasador al României în SUA şi fost director al SRI, a reacţionat extrem de dur în urma scrisorii lui Rudolph Giuliani, avocat al lui Donald Trump, în care critică „excesele DNA” şi protocoalele secrete „care trimit inocenţi la închisoare”. (Detalii AICI) Ulterior, Ministerul român de Externe a emis un comunicat în care a transmis că declarația lui Maior nu reprezintă poziția ministerului. De asemenea, se precizează că Maior va fi chemat la Centrala MAE să dea explicații.
„Un personaj spumos și extrem de combativ în discuțiile din Statele Unite, nu știu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, inițiat de anumite forțe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiția, asta vă spun clar” a declarat, luni, George Maior, în legătură cu scrisoarea lui Giuliani.
Vezi AICI cine este Rudolph Giuliani.
Ulterior, MAE a anunțat chemarea acestuia pentru a da explicații.
”Domnul Ambasador George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, și nu reprezintă poziția MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul național așa cum decurge el din consensul la nivel instituțional și să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state.
Reamintim că liniile de acțiune ale amabasadorilor sunt agreate la nivelul instituțiilor din România și orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicații în Centrala MAE”, anunță Ministerul.
MAE a mai susținut că ”în România există voința politică necesară din partea Guvernului României și a Coaliției de Guvernământ de a garanta funcționarea corectă a statului de drept, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democrații și combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul corupției”.