Marcel Vela, ministrul de Interne: Au existat abuzuri din partea Poliției, dar nu tolerez niciunul și la fiecare am luat atitudine. Cetățenii să se adreseze autorităților dacă se simt nedreptățiți

Marcel Vela, ministrul de Interne: Au existat abuzuri din partea Poliției, dar nu tolerez niciunul și la fiecare am luat atitudine. Cetățenii să se adreseze autorităților dacă se simt nedreptățiți

Marcel Vela, ministrul de Interne, a subliniat că nu tolerează niciun fel de abuz din partea Poliției, dar recunoaște că au existat situații de genul, explicând că a luat atitudine la fiecare dintre ele. Demnitarul i-a îndemnat pe toți cetățenii care se simt „nedreptățiți”, să atragă atenția autorităților.

Marcel Vela, ministrul de Interne, despre eventualele abuzuri comise de Poliție

„Nu tolerez abuzurile. Chiar pe videoconferința organizată de către secretarul de stat care se ocupă de ordinea publică, cu toate armele din subordine și toți inspectorii județeni, li s-a atras atenția tuturor ca amenzile să fie într-o formă evaluată direct proporțional cu fapta pe care au înregistrat-o, au constatat-o, să fie folosite ca variante de sancțiune și avertismentele, nu direct amenzile. Așadar, am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulți oameni, sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt în operativ în teren, că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel național și cei care au făcut abuzuri sau au greșit vor fi evaluați și profesional și disciplinar”, a declarat Marcel Vela, pentru RFI.

Ministrul de Interne a recunoscut că au existat situații în care s-au comis abuzuri, dar a explicat că „sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt pe teren, pentru că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel national”.

„Unde am fost sesizați că s-au făcut abuzuri se fac cercetări de către inspectoratele județene, fie că au fost amendați de Poliție sau de Jandarmerie, Poliția de Frontieră. Unde au fost abuzuri la Polițiile Locale am sesizat primăriile de care aparțin polițiile respective. Vă dau un exemplu: la Timișoara, Poliția Locală a amendat un fotoreporter de la Agerpres sau la Oțelu Roșu, o vânzătoare care era la serviciu, dar căreia i s-a imputat în procesul verbal faptul că nu avea adeverință de la serviciu și polițistul local respectiv a greșit sau eu știu ce s-a întâmplat acolo. În tot cazul, la fiecare abuz sesizat am luat atitudine. Adică la Polițiile Locale am trimis sesizări la primari, la Poliția Națională, Jandarmerie, Poliția de Frontieră au fost făcute controale de către inspectoratele județene și de către Corpul de Control al ministrului, respectiv cei care sunt la dispoziția inspectorului general al Poliției Române, pentru că și dânsul are o echipă de control acolo”, a mai declarat Marcel Vela.

Marcel Vela a lansat un apel către populație și a precizat că „fiecare cetățean care se simte, eu știu, nedreptățit poate face două lucruri: să ne sesizeze pe noi în legătură cu o amendă sau așa cum am sesizat din media, atunci când s-au întâmplat, ne-am autosesizat și lucrul doi pe care poate să-l facă un cetățean după ce ne sesizează pe noi direct este să conteste amenda în instanță și un judecător va evalua dacă s-a greșit sau nu atunci când i s-a întocmit procesul verbal”.