Marius Paşcan (PMP): Codul Administrativ transformă România în moșia PSD și feuda baronilor locali. Dăncilă e Dragnea în varianta feminină, la fel de toxică politic și periculoasă

Marius Paşcan (PMP): Codul Administrativ transformă România în moșia PSD și feuda baronilor locali. Dăncilă e Dragnea în varianta feminină, la fel de toxică politic și periculoasă
Foto: Marius Pașcan / Facebook

Reacție extrem de dură a lui Marius Pașcan, după ce Guvernul condus de Viorica Dăncilă a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, controversatul Cod Administrativ. Deputatul PMP susține că acest Cod ”transformă România în moșia PSD și feuda baronilor locali”.

”Adoptarea Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență demonstrează, fără tăgadă, că Viorica Vasilica Dăncilă este, de fapt, Liviu Dragnea în varianta feminină, la fel de toxică politic și periculoasă pentru România. PSD își schimbă doar părul, nu și năravul, reanimând aceeași politică prăpăstioasă a baronizării, a feudalizării și aserviri țării către o clientelă politică oneroasă, interesată exclusiv de propria protecție, imunitate și impunitate, de sporirea despotică a puterii, fiind eminamente pusă pe căpătuială prin spolierea banului public”, a scris Marius Pașcan, pe Facebook.

Pașcan amintește că acest Cod Administrativ a fost deja declarat neconstituțional în integralitatea sa, în urma unei sesizări făcute la Curtea Constituțională de către PMP, USR și câțiva parlamentari neafiliați.

Deputatul insistă că nu există absolut niciun argument pentru care Codul Administrativ ar trebui adoptat în regim de urgență.

El precizează că Executivul a adoptat această OUG în ciuda avertismentelor pe care le-au formulat sindicaliștii din administrație și profesorii în drept administrativ. În plus, Consiliul Economic și Social a dat un aviz negativ.

În postarea sa, Marius Pașcan explică și ce anume este greșit la acest Cod Administrativ:

”În esență, acest cod stabilește pensii speciale pentru aleșii locali, respectiv pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, care se vor acorda acestora pe lângă pensiile normale. O altă prevedere stipulează că proiectele care vizează administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcție, față de cele două treimi din voturi necesare până acum. Majoritatea simplă cu care se adoptă hotărârile cu caracter patrimonial, excepție făcând transferul de proprietate, lasă liber majorităților simple să înființeze, precum în cazul Bucureștiului, companii care să dubleze activitatea Primăriei. Consecința este instabilitatea administrativă: o viitoare majoritate va dori să desființeze aceste companii și să înființeze alte companii pe care să le controleze.

Totodată, răspunderea aferentă actelor administrative este transferată de la primari și demnitarii anterior menționați către funcționarii publici. Delegarea atribuțiilor de către primar sau președintele de consiliu județean face ca acesta să aibă puterea, dar nu și responsabilitatea. Prin delegarea atribuțiilor către directori, primarul va putea pune presiune pe aceștia să semneze actele potențial nelegale, cu amenințarea demiterii, dar nu va răspunde pentru aceste acte.

Avizarea concursurilor pentru posturi de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici este înlocuită cu o notificare prealabilă către ANFP și cu obligația publicării anunțului pe site-ul ANFP și în Monitorul Oficial. Sunt eliminate și alte avize precum cele privind modificarea calității posturilor sau stabilirea/modificarea structurii de funcții publice de către autoritățile publice din administrația publică locală. Agenția Națională a Funcționarilor Publici nu mai avizează organigrama autorităților locale. Atacarea în instanță de către ANFP a actelor nelegale nu duce la suspendarea executării lor”.

Marius Pașcan mai susține că, prin adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență, Viorica Dăncilă își cumpără susținerea baronilor locali, dar îi sfidează pe români și subminează grav activitatea Parlamentului: ”Adoptarea prin OUG a Codului Administrativ reprezintă o sfidare la adresa votului românilor din 26 mai, care, în esență, s-au pronunțat pentru limitarea promulgării OUG-urilor. Chiar dacă la referendum s-a votat doar pentru Justiție, e clar că se impune o înțelegere mai largă, în sensul că pentru asemenea teme complexe și sensibile ar trebui să funcționeze autocenzura în a promova OUG-uri. De fapt, prin acest Cod

Administrativ, Viorica Dăncilă își cumpără susținerea baronilor locali, în vederea Congresului PSD din 29 iunie. La schimb pentru votul acestora, a înființat o nouă categorie de privilegiați ai pensiilor speciale și a consolidat discreționar și periculos puterea demnitarilor, a unor aleși locali. Mai mult, prin promovarea acestei ordonanțe de urgență, guvernul subminează grav activitatea Parlamentului, întrucât legea ar fi trebuit să urmeze procedura parlamentară tocmai pentru a se îndrepta elementele de neconstituționalitate constate de CCR”.

”Este incredibil tupeul actualilor guvernanți și sfidarea cu cinism a votului românilor din 26 mai a.c. Fără nicio problemă morală sau mustrare de conștiință, prin promovarea Codului Administrativ, România devine moșia PSD și feuda exclusivistă a baronilor locali”, a mai scris deputatul PMP Marius Pașcan, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo