Măsura arestării preventive s-ar putea aplica numai în baza unor ”indicii temeinice”

Măsura arestării preventive s-ar putea aplica numai în baza unor ”indicii temeinice”
FOTO: rstiri.ro

O modificare a Codului de Procedură Penală va fi propusă în Senat în vederea eliminării ”suspiciunii rezonabile” din procedura arestării preventive, conform Știri pe surse.

Senatorii Ioan Chelaru, Ovidiu Donțu și Cristiana Anghel au propus un amendament ce va fi discutat în Comisia Juridică, după cum informează surse din Senat. Cei trei  vor ca măsura arestării preventive să se aplice doar în baza unor ”indicii temeinice”, nu doar a unor ”suspiciuni rezonabile” ca până acum.

Arestarea preventivă va fi legată strict de săvârșirea faptei si nu de o „suspiciune”. Cristiana Anghel, Ioan Chelaru și Ovidiu Donțu se referă la eliminarea sintagmei „suspiciune rezonabilă” în cazul arestării preventive, arestarea preventiva fiind o masura exceptionala„, spun surse din Senat.

Codul de Procedura Penala prevede: „(1) Măsurile preventive (reţinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauţiune, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, n.red.) pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni”.

O altă inițiativă propune înlocuirea în Codul Penal a sintagmelor „indicii temeinice” si „suspiciune rezonabilă” cu sintagma „dincolo de orice îndoială” cand vine vorba de arestarea preventiva. Aceasta se află în așteptare la Senat.

În 28 aprilie Comisa Juridică a avizat un amendament potrivit căruia un inculpat nu va mai putea fi încătușat decât dacă a comis acte de violență ori s-a sustras urmăririi penale. Textul propus de senatorul Șerban Nicolae prevede că ”persoanele faţă de care s-a dispus una din măsurile preventive prevăzute la alin (4) lit a) şi d), nu sunt încătuşate în nicio împrejurare, cu excepţia celor cercetate pentru infracţiuni comisie prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale ori a celor care s-au opus măsurii dispuse”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`