Meleșcanu, în cazul eșecului de la ONU: Ministrul a admis că declarațiile lui Dragnea și Dăncilă pe tema mutării ambasadei din Israel au creat probleme României în relația cu țările arabe

Meleșcanu, în cazul eșecului de la ONU: Ministrul a admis că declarațiile lui Dragnea și Dăncilă pe tema mutării ambasadei din Israel au creat probleme României în relația cu țările arabe
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Afacerilor Externe, TeodorMeleșcanu, a admis, luni, că declarațiile din spaţiul public privind mutarea ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim au reprezentat „una din problemele” cu care ţara noastră s-a confruntat în legătură cu voturile ţărilor arabe pentru obținerea de către țara noastră a unui loc nepermanent în Consiliul de Securitate ONU.

„Au fost luări de poziţii din partea unor lideri politici importanţi din România, dar niciun moment Ministerul Afacerilor Externe nu a adoptat decizia de mutare a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Tot ceea ce am făcut a fost să facem evaluări la ceea înseamnă avantaje şi dezavantaje şi mai ales care sunt aspectele de ordin legal pentru o asemenea decizie. Am făcut două sau trei asemenea evaluări, le-am trimis la Guvern, întotdeauna am încercat să aducem la zi cu alte informaţii (…) şi din păcate da, a fost una din problemele cu care ne-am confruntat în legătură cu voturile ţărilor arabe”, a declarat Meleșcanu, într-o conferință de presă, întrebat de jurnaliști dacă afirmațiile premierului Viorica Dăncilă și ale lui Liviu Dragnea, fostul lider PSD și președinte al Camerei Deputaților, au dus la eșecul României de la ONU.

Ministerul de Externe a mai susținut că a subliniat de fiecare dată necesitatea de a lua în vedere poziţia oficială a ţării noastre.

„În permanenţă am spus foarte clar că există un proces de evaluare a unor posibilităţi de acest gen (…), am spus întotdeauna că poziţia României rămâne, am spus tuturor ţărilor arabe (….) poziţia României este poziţia oficială”, a precizat Meleşcanu, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă i-a spus lui Liviu Dragnea că discuţiile legate de mutarea ambasadei ar putea face ca România să nu obţină locul nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, Meleşcanu a răspuns: „Din punctul meu de vedere, pot să vă spun cu titlu personal că da, i-am spus”.

România a pierdut un loc nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, în urma votului din acest for, săptămâna trecută.

Țara noastră a pierdut în fața Estoniei, în turul al doilea (132 de voturi la 58).