Cum îşi bate joc Guvernul de partenerii sociali: Olguţa Vasilescu şi Viorica Dăncilă i-au dat din nou afară pe membrii CES, peste noapte (FOTO)

Cum îşi bate joc Guvernul de partenerii sociali: Olguţa Vasilescu şi Viorica Dăncilă i-au dat din nou afară pe membrii CES, peste noapte (FOTO)

Guvernarea PSD-ALDE continuă să mimeze dialogul social şi să scape de partenerii care îndrăznesc să critice deciziile Executivului.

Pentru a doua oară în câteva zile, toți membrii Consiliului Economic și Social (CES) au fost din nou dați afară de către pemierul Viorica Dancilă vineri, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial.
O decizie asemănătoare, de revocare din funcție a membrilor CES care reprezentau societatea civilă și care au avut poziții critice la adresa Guvernului, fusese luată pe 12 octombrie, într-o manieră asemănătoare.

Înambele situaţii, publicarea în Monitorul Oficial s-a făcut vineri noaptea, fără un anunț prealabil, fără vreo justificare și fără a lua legătura cu cei vizați, scrie edupedu.ro.

(Foto: Monitorul Oficial)

De data aceasta, premierul Dăncilă a semnat două decizii pe același subiect, potrivit Monitorului Oficial 904 din 26.10.2018. În prima, cea de la pagina 13, este anulată decizia dată pe 11 octombrie, cea care anunța direct noua componență a CES. Imediat apare un articol care specifică clar cine sunt membrii revocați – numele și organizația reprezentată fiind trecute într-o anexă.

(Foto: Monitorul Oficial)

Cu alte cuvinte, Viorica Dăncilă și-a anulat propria decizie și i-a dat încă o dată afară pe cei dați deja afară în urmă cu două săptămâni.

Decizia premierului a fost luată, în ambele situaţii, la propunerea ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

O noutate pentru decizia dată pe 26 octombrie ar fi baza legală a revocării – este invocată și legea 248/2013, nu numai Legea 90/2001, cum era inițial.
„Răzgândirea” asupra formei textului vine după ce că mai mulți membri revocați atunci au anunțat că vor ataca în instanță decizia. Este vorba despre Mihai Dragoş (Federaţia Consiliul Tineretului din România – CTR), Daniela Vişoianu (Asociaţia C4C Communication for Communit), Mircea Ciocan (Federaţia Asociaţiilor Apicole din România – ROMAPIS), Gheorghe Chioaru (Federaţia Naţională “Omenia” a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România) şi Gelu Duminică (Fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară Împreună).

O altă noutate a deciziei de vineri noapte este că nu a mai fost înregistrată și la Cabinetul Prim-ministrului, cum fusese primul document.

După ce la prima debarcare au fost înlocuiți 13 din cei 15 membrii, la această a doua revocare, au fost dați din nou afară toți reprezentanții inițiali ai societății civile, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, și printr-o a treia decizie, practic, a fost publicată noua componență.

LISTA VECHILOR MEMBRI CES, REVOCAȚI A DOUA OARĂ ÎN DOUĂ SĂPTĂMÂNI

(Foto: Monitorul Oficial)

LISTA NOILOR MEMBRI CES

(Foto: Monitorul Oficial)

Pe 12 octombrie, Ministerul Muncii a dat o replică la situația creată după prima revocare a membrilor societății civile din CES. Instituţia a argumentat că nu i-a schimbat peste noapte pe membrii CES, cu faptul că Lia Olguța Vasilescu i-a făcut premierului Viorica Dăncilă propunerea de a modifica componența forului cu aproape 4 luni înainte de a fi luată în considerare.

“La baza deciziei de înlocuire au stat mai multe considerente: unii dintre membrii desemnați de Guvern în CES lipseau în mod constant de la ședințele Consiliului; s-a constatat că pe un loc al unui ONG era, de fapt, un reprezentant al unui sindicat; ca urmare a sesizărilor venite din partea unor organizații, asociații și fundații, care au arătat faptul că unii dintre membrii CES nu sunt reprezentativi și au propus, în mod repetat, atât verbal, cât și în scris, înlocuirea acestora”, a susținut Ministerul Muncii.

Ultima oră
22:13 - România cere sprijin internaţional pentru gestionarea crizei COVID / CNSU a adoptat o Hotărâre privind solicitarea de medicamente, echipamente şi echipe medicale
21:50 - Panică la meciul Dinamo – Rapid: Lui Alexandru Răuță i s-a făcut rău. A fost urcat în ambulanță cu masca de oxigen pe față
21:44 - Daniel Funeriu: În democrație nu poți să interzici prostia, prostia politicienilor care sunt incapabili să prevadă. În iunie – iulie, când Franța se pregătea de valul 4, nouă ni se spunea că am învins pandemia (VIDEO)
21:17 - Alexandru Rafila: E necesară o solidaritate națională, care să implice vaccinarea anti-COVID și înțelegea faptului că fiecare dintre noi e parte din acest efort
20:57 - România va plăti repatrierea pacienţilor COVID transferaţi în străinătate. Ministerul de Externe, abilitat să facă formalitățile. Hotărârea CNSU
20:39 - Zanni, câștigătorul ”Survivor România”, s-a întors în centrul de plasament în care a crescut: „Simt că nu am reglat conturile”
20:22 - Silviu Costan, ”Foca” de la ”Chefi la cuțite”, i-a furat iubita unui prieten: ”Ea m-a ales pe mine”
19:56 - Croații pot intra fără viză în SUA. De ce România încă nu e inclusă în programul Visa Waiver
19:41 - Kelemen Hunor: Am introdus în programul de guvernare măsurile propuse de UDMR pentru creșterea natalității. Lista facilităților
19:24 - Austria: Persoanele nevaccinate ar putea intra în lockdown. Cancelar: Sunt prea mulți cei care ezită şi amână