Mihai Fifor, GAFĂ DE PROPORŢII! Ministrul recunoaşte ceea ce Rusia acuză de ani de zile: Baza de la Deveselu are RACHETE… BALISTICE şi nu interceptoare

Mihai Fifor, GAFĂ DE PROPORŢII! Ministrul recunoaşte ceea ce Rusia acuză de ani de zile: Baza de la Deveselu are RACHETE... BALISTICE şi nu interceptoare
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, continuă gafele cu care Executivul condus de Viorica Dăncilă ne-a obişnuit aproape zilnic.
El a declarat marți seara că România are în baza miliară de la Deveselu rachete… balistice. Doar că baza de la Deveselu este dotată cu rachete interceptoare, nicidecum balistice.

Conform digi24.ro, rachetele interceptoare de la Deveselu acționează în baza energiei kinetice și, spre deosebire de cele balistice, nu au capacităţi ofensive, ci sunt menite să contracareze tocmai rachetele balistice. E adevărat, aceste rachete interceptoare fac parte din apărarea antirachetă a NATO, căruia i se mai spune și scutul antibalistic al NATO.

Ministrul Fifor explica, la Antena 3, că armata română este tot mai apreciată de NATO și a vorbit şi despre relaţia cu Rusia, menționând că există misiuni de descurajare pe care Armata Română le întreprinde în Marea Neagră.

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, a afirmat ministrul Apărării.

Analiştii militari au taxat imediat gafa lui Mihai Fifor.
„Dânsul are o problemă cu exprimarea, iar când eşti ministrul apărării trebuie să fii foarte atent la ceea ce spui, pentru că chestia cu rachetele balistice este extrem de importantă. A avea rachete balistice înseamnă altceva decât a avea vectorii S3 de lovire a rachetelor care eventual pătrund pe teritoriul dinspre Iran. Domnul Fifor a greşit, iar asta este o greşeală gravă”, a arătat analistul Alexandru Grumaz.