Ministerul Muncii vrea garanții suplimentare pentru românii care merg să lucreze în străinătate. Principalele prevederi ale proiectului

Ministerul Muncii vrea garanții suplimentare pentru românii care merg să lucreze în străinătate. Principalele prevederi ale proiectului
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministerul Muncii vrea să ofere garanții suplimentare românilor care merg să muncească în străinătate, iar un proiect de modificare a Legii privind protecția acestor cetățeni a fost discutat, în primă lectură, în ședința de Guvern de miercuri.

Proiect al Ministerului Muncii: Garanții pentru românii care lucrează în străinătate

„Prin proiectul de modificare a Legii privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, dorim să oferim garanții suplimentare pentru românii care merg să muncească în alte state, atât în ceea ce privește legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, cât și condițiile specifice de călătorie și siguranța transportului până în țara de destinație. Proiectul de ordonanță de urgență a fost discutat astăzi, în primă lectură, în ședința de Guvern”, se arată într-un comunicat.

Ministerul susține că, prin acest proiect, intenționează să introducă obligații suplimentare pentru agențiile de plasare a forței de muncă în străinătate și pentru furnizorii de servicii de plasare:

  • Informarea lucrătorilor asupra condițiilor și regulilor speciale de intrare în statul de destinație;
  • Verificarea condițiilor privind documentele necesare, înainte de plecarea din țară;
  • Asigurarea transportului în țara de destinație, prin firme autorizate;
  • Informarea ITM cu privire la persoanele plasate la muncă în străinătate, înainte de plecarea acestora și, lunar, cu privire la contractele încheiate.

De asemenea, proiectul este menit să înăsprească sancțiunile în cazul nerespectării prevederilor legale.

Lucrătorii sezonieri găsesc AICI informațiile necesare privind drepturile și condițiile de muncă în țările de destinație.