Ministrul Culturii: Respingerea moțiunii de cenzură are cele mai dure efecte pentru PNL. Opoziția putea găsi un mod mai subtil de a se compromite

Ministrul Culturii: Respingerea moțiunii de cenzură are cele mai dure efecte pentru PNL. Opoziția putea găsi un mod mai subtil de a se compromite
Foto: qmagazine.ro

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, susține că eșecul moțiunii de cenzură va avea cele mai dure efecte asupra PNL în perspectiva alegerilor ce vor avea loc în 2016.

„Mai mult ca oricare eșec al Opoziției, acesta de astăzi are cele mai dure efecte pentru PNL, în perspectiva alegerilor de anul viitor. Dintr-un motiv extrem de simplu: partidul și-a dovedit slăbiciunile de organizare și lipsa de program. Azi a fost mai evident ca oricând că nu PNL este alternativa la actuala guvernare. Mai rău, a dovedit că nici nu-i pasă de asta. N-aș vrea să pun și eu sare peste rănile PNL, mă rog, noul PNL, că sunt destui în partid care se ocupă cu spor de asta. Doar că spectacolul neputinței peneliștilor de a înțelege prioritățile momentului și sensul luptei politice nu face bine politicului, în general, și nici instituției Parlamentului. În general, dar și în particular. (…) Moțiunea de cenzură este, cum spunea cineva, echivalentul armei nucleare. O folosești doar la nevoie, și atunci când nu mai ai niciun alt mijloc la îndemână. Rolul ei este acela de descurajare; este suficient ca adversarul să știe că o ai și ai și voința de a o folosi. Atunci când o folosești știi că nu ești nici tu la adăpost de consecințele recurgerii la ‘arma nucleară'”, a scris ministrul pe blogul personal.

Acesta consideră că aprobarea moțiunii de cenzută împotriva guvernului Răzvan Ungureanu a fost posibilă pentru că schimbarea guvernării era trecută pe agenda publică, iar acest fapt era demonstrat de protestele care au avut loc în acea iarnă.

„Din această perspectivă, corectă, moțiunea de cenzură de azi putea lipsi. Opoziția putea găsi un mod mai subtil de a se compromite, dacă asta a urmărit introducerea ei. Oricum, pentru cauza compromiterii este un succes răsunător. De asta probabil sunt atât de mulțumiți liderii PNL. Să nu le stricăm bucuria respingerii moțiunii de cenzură! (…) Acum schimbarea guvernării nu este pe agenda publică. Dovadă că ‘protestul’ din Parcul Izvor a fost un jalnic fiasco. Dacă aș fi răutăcios, aș remarca faptul că Bucureștii suferă de pe urma lipsei forței de muncă, de vreme ce atât de puțini ‘manifestanți’ au avut de închiriat firmele care oferă forță de muncă în leasing. Știe și doamna Elena Udrea cum merg lucrurile, de la mitingurile partidului domniei sale, de anul trecut. (…) Confruntarea între Putere și Opoziție este firească și productivă, când este rațională. Când Opoziția rezumă această confruntare la o obsesie, legată de persoana premierului, lăsând la o parte orice altceva, lucrurile nu au cum scăpa de ridicol, iar încrederea cetățeanului în capacitatea politicului de a-i rezolva problemele scade și mai mult”, a mai scris Vulpescu.

Moțiunea de cenzură a fost respinsă marți de parlamentari cu 207 voturi „pentru” și 8 „împotrivă”. (Detalii AICI)