Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunță noi ajutoare de stat pentru restaurante, pensiuni și alte firme HoReCa

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunță noi ajutoare de stat pentru restaurante, pensiuni și alte firme HoReCa
Foto: facebook.com/Virgil Popescu

Ministrul Economiei,Virgil Popescu, a declarat, miercuri, după ședința pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban, că restaurantele, pensiunile și alte firme din domeniul HoReCa vor putea obține la anul noi ajutoare de stat. Astfel, cel mai grav afectat sector de pandemia de Covid-19 va avea din nou sprijinul autorităților pentru a putea face față provocărilor economice.

Noi ajutoare de stat pentru sectorul HoReCa

Premierul României,Ludovic Orban, a avut miercuri o nouă întâlnire cu reprezentanții sectoruluiHoReCa, unul dintre cele mai afectate de criza COVID-19. La întrevederea participat și Virgil Popescu. De altfel, ministrul Economiei a fost cel care, după ședință, a anunțat noi ajutoare de stat pentru acest sector.

Este vorba despre o schemă de ajutor de 500 de milioane de euro, care se află în procedură de notificare la Comisia Europeană și urmează să fie aprobată și în Guvern.

Beneficiarii vor primi 20% din pierderea suferită la cifra de afaceri pe anul 2020 comparativ cu cifra de afaceri pe anul 2019, pe codurile CAEN autorizate, în limita unui plafon de 800.000 de euro, a precizat Popescu.

Plafonul de 800.000 de euro pe firmă este prevăzut în cadrul tanzitoriu al Comisiei Europene pentru redresarea din criza COVID-19, scrie startupcafe.ro.

„Am dat drumul schemei de ajutor de stat pentru notificare la Consiliul Concurenței, urmând să plece la Bruxelles. Este vorba de ajutor de stat de 20% pentru pierderile suferite la nivelul cifrei de afaceri din anul 2020 față de anul 2019. Vom avea în primă lectură, în prima ședință de guvern, care cred că va fi săptămîna aceastam ordonanța de urgență care va detalia schema de ajutor de stat și va intra în vigoare – o să aibă clauză suspensivă – în momentul în care va fi aprobată de Comisia Europeană. În momentul când vom obține aprobarea, vom da drumul la ajutor”- a spus ministrul Virgil Popescu, într-o conferință.

Cum poți accesa ajutorul de stat dat de Guvern

Ministrul Popescu a explicat că pentru a putea accesa schema, firmele HoReCa vor rebui să aibă cifra de afaceri pe anul 2020 certificată prin bilanț.

„Lucrurile or să fie foarte simple, evaluăm cifra de afaceri a anului 2019 și cea din anul 2020, aferente codurilor CAEN autorizate, ci nu întreaga cifră de afaceri a unei companii, care poate să aibă mai multe coduri CAEN, nu doar din HoReCa, iar din diferență, ajutorul de stat reprezintă 20% . Cifra de afaceri pe anul 2020, care este de referință, va trebui certificată prin bilanț. Deci vorbim de bani care s evor duce după ce vom avea cifra de afaceri la sfârșitul anului 2020”- a expliact Popescu.

În acest moment se discută cu băncile să ofere un mecanism de scontare, în baza ajutorului de stat aprobat pentru fiecare firmă.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“