Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a respins propunerea de buget pe care Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva a comunicat-o ministerului.
De asemenea, ministrul a mai anunțat că numărul directorilor va scădea de la 121 la aproximativ 17.
„Prezint un proiect de Hotărâre de Guvern, mult așteptat, despre care s-a discutat deja foarte mult și care, în același timp, reprezintă un jalon în PNRR. Este vorba despre proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, proiect care se află deja pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru că am demarat deja procesul de consultare publică. Este un proiect prin care dorim ca Regia Națională a Pădurilor să fie mult mai eficientă, totodată, să fie mult mai transparentă în relația stat-cetățean și, nu în ultimul rând, să eficientizăm activitatea Regiei din punct de vedere economic. Trebuie să spun și faptul că am respins propunerea de buget pe care au comunicat-o ministerului.
Am găsit-o prea puțin ambițioasă. Profitul propus pentru anul 2025 de către conducerea actuală a Regiei era, dacă îmi amintesc bine, de aproximativ 40 de milioane de lei. Asta înseamnă aproape 10 lei la hectar, ceea ce, în opinia mea, reprezintă o sumă prea mică, Regia Națională administrând aproape patru milioane de hectare de fond forestier în România. În consecință, eu cred că, mai ales anul acesta, când este un an extrem de greu pentru bugetul național de stat, este extrem de greu din punct de vedere al deficitului, trebuie să ne înțelegem cu toții rolul, mai ales acele entități care administrează o bogăție atât de valoroasă a statului român, respectiv pădurile publice ale României”, a declarat Fechet, după ședința de Guvern.
Mai mult, ministrul a afirmat că își asumă reformarea Romsilva “de sus în jos”, pentru „asigurarea unei structuri de conducere mai suple, prin reducerea numărului directorilor cu 86%”.
“Așadar, pe schema pe care o propun, din 121 de directori ar trebui să rămână aproximativ 17. Fiecare din acești directori va avea un contract de mandat pe cinci ani și va avea indicatori foarte clari de performanță, pe care, în măsura în care nu îi va îndeplini, va putea fi revocat. Totodată, am luat în considerare o gospodărire mai eficientă a suprafeței fondului forestier național. Am propus ca o Direcție silvică să nu poată avea mai puțin de 200.000 de hectare. E adevărat că urmează să compensăm, pentru că nu-i tot una să ai pădure la munte sau să ai pădure la câmpie. Astăzi, există Direcții silvice cu puțin peste 20.000 de hectare. Consider că pentru a deveni director, înainte de toate, trebuie să ai o suprafață însemnată de pădure pe care să o administrezi. Totodată, angajarea personalului Romsilva se va face prin concurs național, organizat la sediul structurii centrale. Dorim, așadar, să oferim șanse egale celor care aleg să profeseze în domeniul silviculturii”, a mai anunțat Mircea Fechet.
Ministrul Mediului a mai informat că, prin Hotărârea de Guvern, va fi instituit principiul “pentru muncă egală, salariu egal”.
„Astăzi, există mari diferențe de la o Direcție silvică la alta, chiar și în interiorul aceleiași Direcții silvice, în funcție de cum a crezut șeful de Ocol, cum a crezut directorul de Direcție sau cum au crezut alți angajați. Salariile diferă foarte mult pentru aceeași pregătire și pentru aceeași vechime în muncă. Totodată, principiul eficienței se va aplica tuturor subunităților, inclusiv dacă e vorba de Ocoale silvice sau alte activități conexe. Mă refer aici la secții pentru exploatarea lemnului, pentru întreținerea și repararea drumurilor, pepinierele, centrele pentru creșterea și valorificarea vânatului, piscicultură și așa mai departe. Și modul în care, în viitor, vor fi înființate astfel de sub-unități va fi stabilit prin Ordin al autorității publice centrale de mediu, evitând astfel situațiile în care conducerea regiei doar mimează anumite reforme”, a mai adăugat Fechet.
Un alt lucru pe care l-a punctat ministrul este că, odată cu reformarea Romsilva, cele 22 de administrații ale Parcurilor Naționale se vor uni într-o singură entitate și vor avea un singur director și o singură Direcție-suport.
“De asemenea, toată activitatea silvo-turistică a Regiei va fi realizată prin intermediul complexului Silva, ca unic gestionar al resurselor imobiliare. E vorba de hotelul celebru pe care Regia îl are în patrimoniu, dar și de foarte multe cabane în mijlocul pădurii, de care nu știe multă lume. Ne dorim să gestionăm unitar și transparent aceste resurse, să asigurăm, sper eu, un standard de calitate în serviciile pe care le vom oferi turiștilor, dar, în același timp, să păstrăm caracterul public și accesibil al structurilor silvo-turistice. Totodată, parcul auto și utilajele Regiei vor fi gestionate printr-o aplicație informatică de management al flotei auto. Asta include automat monitorizare GPS și, totodată, sonde litrometrice pentru consumul de carburant”, a transmis ministrul.