Ministrul ungar de externe: Este INACCEPTABIL în secolul 21 ce a făcut România

Ministrul ungar de externe: Este INACCEPTABIL în secolul 21 ce a făcut România

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a reacţionat furtunos, după ce autorităţile române nu i-au permis însărcinatului Consiliului Naţional Secuiesc pentru relaţii externe să intre în România, şi a specificat că „este inaccetabil ca în secolul 21, în cazul a două state vecine, membre ale Uniunii Europene, să apară o astfel de situaţie”.

„Este inacceptabil ca în secolul 21, în cazul a două state vecine, membre ale Uniunii Europene, să apară o astfel de situaţie în care dreptul unui cetăţean al Uniunii Europene de a circula liber să fie încălcat. Cetăţeanul maghiar a vrut să treacă graniţa regulamentar, pe la un punct de trecere a frontierei, în timpul orelor de program, cu un paşaport valabil” a explicat Péter Szijjártó, citat deflux24.ro.

Attila Dabis a fost oprit la graniţa dintre Ungaria şi România de Poliţia de Frontieră Română în timp ce se îndrepta spre comemorarea şi marşul organizat cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor.

„România are dreptul de a lua decizii similare, dar o decizie de refuz poate fi luată doar pe baza unei hotărâri judecătoreşti, însă la trecerea frontierei, cetăţeanului maghiar nu i s-a făcut referire la nicio hotărâre judecătorească. Misiunile maghiare din străinătate au contactat imediat oficialii români de la punctul de trecere a frontierei de la Borş, care au declarat că nu sunt îndreptăţiţi să dea un răspuns, a afirmat ministrul. A fost contactat şi Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, însă şi acesta a refuzat să furnizeze informaţii”, a subliniat Szijjártó.

Szijjártó a anunţat că va contacta şi ministerele Afacerilor Externe şi Afacerilor Interne ale României.