Mircea Cărtărescu a fost primul care a invocat varianta “Iohannis preşedinte”, într-un editorial din 2009

Mircea Cărtărescu a fost primul care a invocat varianta “Iohannis preşedinte”, într-un editorial din 2009

După ce Klaus Iohannis a produs marea surpriză şi a reuşit să devină preşedintele României, toată lumea laudă decizia ACL de a-l propulsa pe primarul Sibiului în postura de candidat la cea mai importantă funcţie în stat. Asta deşi înainte de turul al II-lea al prezidenţialelor puţini mai credeau în şansa acestuia de a ajunge la Cotroceni.

În acest context, scriitorul Mircea Cărtărescu scrie pe pagina sa de Facebook faptul că el a fost primul care a adus în discuţie în spaţiul public variant “Iohannis preşedinte”, într-un editorial publicat în “Evenimentul Zilei” în anul 2009.

Iată în continuare postarea lui Mircea Cărtărescu.

Raspuns de 20 de puncte:
Dacă mă-ntrebați pe cine doresc ca președinte al țării mele dintre ei, răspund asemenea Cetățeanului turmentat: eu nu poftesc pe nimeni. Dar, orice-am pofti noi, unul dintre ei tot trebuie să se aleagă. De fapt, să vă spun pe cine poftesc eu cu adevărat. Eu îl poftesc pe Klaus Johannis, cel care-a transformat Sibiul într-un oraș demn de Tirol sau Bavaria. Cred sincer că după regele Carol, numai un alt neamț ne mai poate scutura nițel din veșnica noastră boicotare a istoriei. Și mi-ar plăcea nespus să apară o mișcare care să-l propulseze pe primarul Sibiului în fruntea țării măcar la următoarele alegeri.” Mircea Cartarescu, Evenimentul zilei, 2009.>>

De notat că în Campania electorală premierul Victor Ponta i-a urat succes lui Cărtărescu la decernarea premiilor Nobel, dar acesta s-a arătat “dezgustat” de atitudinea duplicitară a premierului. De asemenea, înainte de alegeri, Mircea Cărtărescu a anunţat că îl va vota pe Klaus Iohannis pentru funcţia de preşedinte al României.