Moment de reculegere în memoria celor răpuși de COVID-19, în Parlamentul României, la propunerea premierului (VIDEO)

Moment de reculegere în memoria celor răpuși de COVID-19, în Parlamentul României, la propunerea premierului (VIDEO)
foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La propunerea prim-ministrului Ludovic Orban, parlamentarii români au ținut, miercuri, un moment de reculegere în memoria celor care au murit din cauza COVID-19.De la debutul pandemiei de coronavirus și până acum, România a înregistrat 2.807 decese în rândul persoanelor depistate cu infecție cu SARS-CoV-2.

Moment de reculegere în memoria celor răpuși de COVID-19, în Parlamentul României, la propunerea premierului

Evenimentul a avut loc în contextul în care Camera Deputaților și Senatul s-au reunit într-o ședință comună, în care prim-ministrul a prezentat raportul privind măsurile luate de Guvern pentru a preveni și limita răspândirea noului coronavirus, organizarea alegerilor locale și deschiderea noului an școlar.

„Am înaintat președinților celor două Camere un raport cu măsurile pe care le-am luat și pe care le luăm de combatere a epidemiei, dar și privind organizarea alegerilor și deschiderea anului școlar.Ne-am confruntat cu o situație extrem de dificilă. Pentru o perioadă de 3 săptămâni autoritățile sanitare, Guvernul nu au avut instrumentele legale pentru a lupta eficient cu epidemia.În Legea 55 au fost introdusedouă articole care au afectat negativ capacitatea autorităților. Detașările, care au fost efectuate în perioada stării de urgență fără acordul angajatului, au devenit aproape imposibile. Ampierdut efective importante la DSP-uri, la ambulanțe, la spitale. A doua măsură cu efecte negative a ținut de blocarea concursurilor.După decizia CCR, nu am putut controla 5.000 de persoane testate pozitiv.Mai mult, persoanele care au intrat în contact cu acestea au fost libere. Nu s-a putut dispune carantinarea sau izolarea lor. Asta s-a suprapus cu măsurile de relaxare dispuse gradual. S-a ajuns la o creștere semnificativă a numărului de cazuri”, a declarat, printre altele, premierul Ludovic Orban.

Moment de reculegere

Încă 43 de decese legate de noul coronavirus și un nou record negativ de cazuri noi

Cel mai recent bilanț prezentat de către Grupul de Comunicare Strategică a consfințit un nou record negativ la nivel de cazuri noi – 1.415 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 pe un interval de 24 de ore.

Prim-ministrul României susține că „Guvernul face tot ceea ce este posibil legal şi ceea ce este omeneşte posibil pentru a opri răspândirea virusului, pentru a începe şcoala în condiţii cât mai aproape de normalitate, pentru a asigura alegeri libere în care oamenii să-şi exercite dreptul de vot şi, de asemenea, pentru a reduce atât cât este posibil în condiţiile situaţiei prezente riscul ca românii să se infecteze. V-aş ruga să reflectaţi. Că s-a vorbit de morţi – a venit vreun parlamentar să vină să propună un moment de reculegere pentru cei care au murit din cauza epidemiei? Eu vă propun lucrul acesta: să ţinem un moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa din cauza coronavirusului”.

Același bilanț a arătat că, între 11 august, ora 10, și 12 august, ora 10, au fost înregistrate 43 de decese la nivel național (25 de bărbați și 18 femei) în rândul pacienților depistați cu infecție cu noul coronavirus. Este vorba despre persoane internate în spitale dinArad, Bacău, Bihor, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Timiș, Vâlcea și Vrancea.

Ședința în plen a Camerei Deputaților și Senatului 12 08

Publicată de Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor peMiercuri, 12 august 2020