Detalii mai puțin știute din trecutul lui Dan Nica: Cum a semnat fostul ministru un memorandum secret cu Huawei în 2013 (FOTO)

Detalii mai puțin știute din trecutul lui Dan Nica: Cum a semnat fostul ministru un memorandum secret cu Huawei în 2013 (FOTO)
Foto: gov.ro

EXCLUSIV ONLINE // Dan Nica a revenit în atenția publică în acest final de an după ce a fost propus de către premierul Viorica Dăncilă pentru funcția de comisar european. După ce prima dată a fost noua șefă a Comisiei Europene a preferat-o pe Rovana Plumb în dauna europarlamentarului PSD, acum, Ursula von der Leyen a refuzat direct să îl accepte pe Dan Nica.

În contextul revenirii acestuia, B1.ro reamintește un episod controversat din trecutul acestuia cu care mare relevanță pentru situația din prezent. Mai exact, vorbim de semnarea din calitatea de ministru al Comunicațiilor a unui memorandum secret cu Huawei.

Acest lucru a avut loc pe 25 noiembrie 2013 când la guvern a sosit o delagație importantă de oficiali din China în frunte cu premierul Li Keqiang. Din această delegație a făcut parte și Lu Yong, manager general din partea companiei Huawei.

Foto: Guvernul României

La scurt timp, premierul de atunci, Victor Ponta, dădea asigurări că memorandumul secret avea să rămână secret mult timp, până ca presa să poată să obțină conținutul acestuia.

Memorandumul semnat de Guvern cu compania chineză prevedea că Ministerul Societății Informaționale „vine în întâmpinarea Huawei” în vederea participării la construcția unor sisteme IT critice, precum

Sistemul de informații și comunicații naționale, Rețeaua națională de banda largă și Sistemul de monitorizare și supraveghere a traficului.

Mai mult, Ministerul și Huawei anunța o „cooperare strategică”, în ciuda controverselor din jurul companiei chineze care era acuzată încă de pe atunci de spionaj în vest.

O căutare pe internet arată ca sistemele menționate nu au fost realizate, ele fiind enunțate în diverse momente ca proiecte guvernamentale.

Contacte de presă, SRI și STS au răspuns la momentul respectiv că nu au fost consultate privind conținutul memorandumului semnat de Dan Nica și directorul Huawei.

MEMORANDUMUL INTEGRAL POATE FI CITIT AICI

Huawei și controversele privind implementarea noii tehnologii

Revenind în 2019, România a transmis deja către Comisia Europeană un document cu privire la principalele riscuri, vulnerabilități și amenințări în domeniul securității cibernetice a rețelelor 5G, în contextul discuțiilor legate de producătorul de echipamente Huawei, a precizat, pentru B1.ro, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). (Detalii AICI)

Cu ocazia vizitei în România a premierul polonez Mateusz Morawiecki, ministrul Comunicaţiillor, Alexandru Petrescu, a semnat un memorandum alături de ministrul Afacerilor Digitale, Marek Zagórski, privind o înţelegere în domeniul digital.

Mai concret, cele două state se obligă să acţioneze în linia intereselor comune și convergente în materie de poziționare în formatele de cooperare europene, regionale și internaționale relevante, din perspectiva implementării de tehnologii 5G și a finanțării proiectelor de digitalizare.

De asemenea, România şi Polonia subliniază că vor respecta parteneriatul strategic cu Statele Unite, mai ales că sunt printre primele state care au semnat memorandumul privind reţelele 5G sigure şi de încredere.

Huawei nu ar trebui să fie inclusă între firmele care participă la licitația privind dezvoltarea tehnologiei 5G în urma avertismentele trase din Statele Unite, dar și din mai multe state occidentale, privind spionajul practic în favoarea statului chinez.

Pe 20 august, Klaus Iohannis a semnat un „Memorandum de Înțelegere” cu partea americană privind tehnologia 5G. Memorandumul stabileşte o serie de criterii pe care companiile participante la licitaţia din toamnă ar trebui să le respecte. Aceste criterii ar trebui să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente”, două aspecte la care China nu excelează.

Criteriile sunt:

– Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;

– Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;

– Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.