NICI O referire la LUPTA ANTICORUPȚIE în programul de guvernare al PSD: Se anunță însă schimbări importante în legislația penală 

NICI O referire la LUPTA ANTICORUPȚIE în programul de guvernare al PSD: Se anunță însă schimbări importante în legislația penală 
Foto: bzi.ro

Schimbări importante în legislația penală, modificarea legii răspunderii ministeriale și a răspunderii celor din administrația publică. Toate aceste măsuri se regăsesc în programul de guvernare al PSD, la capitolul Justiție. Social-democrații nu fac însă nicio referire în acest program la continuarea luptei anticorupție. De altfel, termenul „corupție” lipsește pur și simplu din documentul celor de la PSD, potrivit HotNews.ro.

Printre măsurile anunțat de social-democrați se numără cele de natură legislativă și administrativă pentru a crea condiții mai bune în penitenciare, crearea unui compartiment care se va ocupa de “evaluarea legislației României și reașezarea ei pe alte baze”.

Iată câteva dintre cele mai importante puncte de programul de guvernare, la capitolul justiție:

“Începând cu 2017, vizăm modernizarea legislației privind sistemul judiciar, astfel încât acesta să fie asemănător cu cele din statele membre ale UE, împiedicând astfel apariția exceselor sau abuzurilor din partea acestei puteri ale statului. Și în sistemul judiciar vom aplica aceleași principii descrise la mediul de afaceri.
Vom aplica de îndată deciziile CCR, care nu au fost preluate în legislația românească și totodată vom iniția dezbateri privind adoptarea de către Parlament a Legii răspunderii magistraților, a modificarii Legii răspunderii ministeriale, precum și a răspunderii celor din administrația publică.

Se va realiza o analiză riguroasă la nivelul penitenciarelor care va viza elaborarea unui program de măsuri imediate de natură legilsativă și administrativă. Scopul este crearea de condiții care să respecte statutul și demnitatea umană și să evite sancționarea României de către organismele internaționale. (…)

Consultarea reprezentanților sistemului judiciar în vederea identificării și modificării acelor acte normative care prin texte neclare, ambigue, conduc la practica neunitară, precum și publicarea practicii judecătorești relevante pe paginile de internet ale instanțelor de judecată.
(…)

Luând în calcul progresele României și atingerea benchmarkurilor, reperele inițiale ale MCV, Guvernul și CE vor coopera pentru ridicarea MCV în mandatul actualei Comisii. Este importantă și transpunerea cu prioritate în legislația naționala a directivelor europene care privesc sistemul judiciar.”

Ultima oră
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)
22:32 - Un nou val de scumpiri lovește România în prag de sărbători. Sindicalist: „Vom mânca un cozonac mai scump cu 30%”
22:21 - Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor: Nicușor Dan a ales să facă marketing politic pe problema termiei. E o retorică a victimizării personale în care eu nu vreau să intru / Banii din buget se dau în baza unui algoritm (VIDEO)