Nicolae Ciucă: Am discutat cu ministrul Rafila şi am convenit soluţii pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă

Nicolae Ciucă: Am discutat cu ministrul Rafila şi am convenit soluţii pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă
Foto: Facebook @ Nicolae Ionel Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a dezvăluit marți că a discutat cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila despre găsirea unor soluții, astfel încât legea privind introducerea certificatului la locul de muncă să intre în dezbatere parlamentară.

Nicolae Ciucă, detalii despre introducerea certificatului verde

„Este un subiect pe care l-am discutat cu domnul ministru Rafila sâmbătă şi am convenit să găsim acele soluţii prin care certificatul verde să fie reintrodus în dezbatere în Parlament şi, în momentul în care va fi aprobat de Camera Deputaţilor, să poată să meargă la promulgare şi să poată fi aplicat”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul nu a spus când se va întâmpla acest lucru: „Daţi-mi voie să nu estimez un timp acum”.

Acesta a spus că va fi oferit acces la certificatul verde și celor trecuți prin boală: „Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru, de certificatul verde vor beneficia şi persoanele care au trecut prin boală”.

Acesta a spus că nu s-a discutat despre obținerea certificatului verde și de către cei vaccinați cu o singură doză de vaccin:

„Nu am discutat acest detaliu cu ministrul Alexandru Rafila sâmbătă, urmând ca împreună cu ceilalţi specialişti să poată să vină cu o propunere concretă în cuprinsul proiectului de lege care va fi supus dezbaterii Camerei Deputaţilor şi atunci vom vedea despre ce soluţii concrete este vorba”.

Propunerea lui Rafila privind certificatul verde COVID

Alexandru Rafila a susținut la Digi24 că, în opinia sa, certificatul verde COVID nu ar trebui să vizeze anumite activități, ci să fie „universal”.

Propunerea ministrului este ca acest document să se impună pentru toate tipurile de activități când se constată, trei săptămâni la rând, o creștere „susținută” a numărului de infectări, indiferent de incidenţă, și să se renunțe la el când tot vreme de trei săptămâni scade incidența.

În opinia sa, problema în România cu implementarea certificatului verde a fost că acesta a fost legat prea mult de vaccinare: „Măsura a părut multora, şi chiar s-a şi manifestat, ca fiind măsură coercitivă ca să forţeze vaccinarea”.