Premierul Nicolae Ciucă susține că s-au obținut deja bani europeni pentru a introduce grupurile energetice pe cărbune de la Rovinari și Turceni în procesul de decarbonare.
Întrebat ce se întâmplă cu siguranța energetică a României, având în vedere că România ar putea fi nevoită să închidă până în decembrie termocentralele pe cărbune vizate de calendarul din PNRR, premierul a spus: „Am explicat doamnei comisar situația specifică a României, și anume că România se găsește într-o regiune în care este nevoie să arătăm că această solidaritate despre care vorbim la nivelul întregii Uniuni Europene și la nivelul comunității statelor democratice, că acest specific necesită de la sine și înțelegerea condițiilor de securitate energetică”.
„Astfel, am explicat că aceste grupuri energetice, care, așa cum au fost asumate, este vorba de două grupuri de 600 de MW, fiecare dintre ele de 300, în total 600 de MW, urmează să fie scoase din funcțiune și, ele fiind în continuare funcționale și putând fi folosite, am cerut acordul astfel încât să poată să fie trecute în rezerva tehnică pentru ca în momentul în care avem nevoie de asigurarea securității energetice și echilibrarea energetică, pe baza unor proceduri foarte bine convenite la nivelul comisiilor de specialitate, să poată fi repuse în funcțiune”, a adăugat Nicolae Ciucă.
„În PNRR sunt cuprinse mai multe grupuri energetice care sunt programate să fie scoase din funcțiune, conform angajamentului de decarbonare. Doar că putem să vedem la nivelul întregii Uniuni Europene, generat de criza energetică, se folosește în continuare cărbunele în măsura asigurării securității energetice”, a continuat el.
Întrebat de ce nu le putem păstra în funcțiune și de ce n-a fost amânat jalonul pentru primăvară, liberalul a spus: „Aceste măsuri au fost deja finanțate, s-au obținut bani europeni astfel încât ele să poată să fie introduse în procesul de decarbonare”.