Nicolae Ciucă (MApN): România va acționa în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan

Nicolae Ciucă (MApN): România va acționa în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan
foto: Facebook @ Nicolae Ionel Ciucă

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, a participat miercuri la reuniunea extraordinară comună în format de videoconferință a miniștrilor de externe și apărare din statele membre NATO. Demnitarii, spune el, au adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. „Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii”, a precizat șeful MApN.

România va acționa în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan, a precizat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale

„Am participat astazi la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință.Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021.Am apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul problematicii situației din Afganistan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu Aliații, cât și în ceea ce privește impulsionarea negocierilor și procesului de pace intra-afgan”, a scris ministrul Apărării, miercuri, pe Facebook.

Nicolae Ciucă a menționat că, pe parcursul discuțiilor, a evidențiat „angajamentul de lungă durată al României pentru stabilitatea și securitatea Afganistanului”, precum și că a subliniat „importanţa focalizării atenției asupra aplicării măsurilor consistente de asigurare a protecței forțelor NATO din Afganistan în perioada următoare, concomitent cu o abordare coordonată privind retragerea trupelor”.

„Pe acest fond, urmare discuțiilor aliate, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați am adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El a mai afirmat că, „în contextul discuțiilor, a fost abordată și situația de securitate recent creată în Vecinătatea Estică”.

„Miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO am exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”, a conchis Nicolae Ciucă.

Am participat astazi la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele…

Publicată de Nicolae Ionel Ciucă peMiercuri, 14 aprilie 2021

Urmăriți B1TV.ro și pe