Nicușor Dan, despre renunțarea la candidatură: „Nu se pune problema retragerii”

Nicușor Dan, despre renunțarea la candidatură: „Nu se pune problema retragerii”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Candidatul dreptei la Primăria Generală a Capitalei a oferit câteva declarații cu privire la o posibilă retragere din cursa electorală, după ce a fost acuzat că ar fi intervenit pentru oprirea unei demolări din Sectorul 4.

În acest context, Nicușor Dan a declarat că nu se pune problema retragerii din cursa electorală, la Primăria București.

„Sunt două categorii de lucruri: marile neajunsuri ale administrației, de ce nu avem apă caldă, de ce e poluarea cum este, de ce e traficul cum este… Lucrurile sunt atât de simple încât cred că acesta este motivul pentru care vrea să fugă de această dezbatere. Există invitații de la mai multe televiziuni, ele se suprapun și atunci am zis că ar fi mai bine să facem la consiliul general, cu toate televiziunile de față”, a declarat Nicușor Dan, la Realitatea Plus.

O convorbire în care Nicușor Dan ar interveni pentru oprirea unei demolări în Sectorul 4

În spațiul public a apărut înregistrarea unei convorbiri telefonice, în care Nicușor Dan discută cu fostul ziarist Cristian Zărescu, actual consilier al primarului din Sectorul 4, și ar interveni pentru oprirea unei acțiuni de demolare a unei construcții deținute de un presupus om de afaceri în Sectorul 4, despre care Dana Budeanu, cea care a publicat înregistrarea, susține că ar fi un „interlop”.

„Înregistrarea pesedistă, în care consilierul primarului sectorului 4 încearcă să forțeze, evident fără succes, vreo declarație compromițătoare din partea mea, nu arată nimic altceva decât că am realizat toate demersurile legale pentru a opri o acțiune abuzivă a administrației locale.În primăvară, informasem, în scris, Avocatul Poporului și Primăria Sectorului 4 despre demolarea ilegală pe care se pregătea s-o comită. La momentul înregistrării, acum câteva luni, partea vătămată încerca să ajungă la o soluție amiabilă. Ca parte în proces, prin Asociația Salvați Bucureștiul, le-am cerut celor două părți să se întâlnească, împreună cu avocații lor, pentru a discuta. Până la urmă, procesul a continuat și justiția ne-a dat câștig de cauză, fapt care arată că acțiunea noastră a fost una legitimă”, susține Nicușor Dan, la acel moment.

Demolarea prorpietății a fost una abuzivă

Mai mult decât atât,Nicușor Dan susține că demolarea proprietății din Orășelul Copiilor a fost una abuzivă, ocazie cu care a explicat că, dacă instanța națională nu îi va da dreptate, proprietarul respectiv „probabil că se va duce la CEDO și va obține despăgubiri, pentru că este flagrant”.

În cursul zilei de marți, 15 septembrie, candidatul dreptei la Primăria Capitalei a explicat: „Sunt absolut convins că a fost un abuz și asta a fost confirmat de către Curtea de Apel București. Mai departe, habar n-am, probabil că omul acesta se va duce mai întâi în instanța națională și va cere despăgubiri, și mai departe, dacă cumva nu le obține în instanța națională, probabil că se va duce la CEDO și va obține despăgubiri, pentru că este flagrant. Vă mai spun o chestiune care este tehnică, dacă acea extindere este legală sau nelegală, depinde dacă locul pe care s-a extins era deja betonat sau nu, lucru pe care eu nu pot să îl știu în momentul acesta, totul rezultă din niște acte care sunt în interiorul Primăriei Sectorului 4, care au fost prezentate la momentul autorizării. În orice caz, acesta este un principiu de drept, dacă tu, ca autoritate, i-ai dat unui om autorizație, în baza căreia s-a constituit un drept de proprietate, și consideri că ai greșit, și vrei să i-l iei, trebuie să te duci în fața judecătorului care să descâlcească toată această chestiune, pentru că altfel e un atentat grav la dreptul de proprietate”, a declarat Nicușor Dan, în timpul ediției din 15 a emisiunii „Dosar de politician”, pe B1 TV.

Ultima oră
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)
10:19 - Emil Boc: Liberalii au de ales între un președinte de partid cu un anumit bagaj și un premier cu anumite perspective / Nu am discutat despre reîmpărțirea portofoliilor, important e ca USR PLUS să revină la masa negocierilor (VIDEO)