PNL îi somează pe Dragnea şi Tăriceanu să facă publice înregistrările de la Comisia pentru legile securităţii. „Această secretomanie fără sens ascunde intenţii îngrijorătoare”

PNL îi somează pe Dragnea şi Tăriceanu să facă publice înregistrările de la Comisia pentru legile securităţii. Această secretomanie fără sens ascunde intenţii îngrijorătoare

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, membru în Comisia specială privind modificarea legilor siguranţei naţionale, le solicită preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, să facă publice pe site-ul Camerei Deputaţilor înregistrările video cu şedinţele comisiei, acuzând lipsă de transparența a lucrărilor acestui for.

„Atrag atenția asupra faptului că la ambele ședințe ale comisiei speciale privind legile siguranței naționale a fost blocat accesul presei, în ciuda faptului că activitatea acesteia vizează actualizarea și modernizarea legilor din domeniul siguranței naționale și nu documente confidențiale sau secrete. Pe această cale, le solicit președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în conformitate cu prevederile legale, să asigure publicarea înregistrărilor video pentru fiecare ședință. Deși ultima ședință a avut loc în data de 25 aprilie, înregistrarea nu este încă disponibilă pe site-ul Camerei Deputaților, deși toate comisiile similare au rubrici de transparența.

Potrivit Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, procedurile de lucru în cadrul comisiilor speciale sunt similare cu cele ale comisiilor permanente din cadrul Camerei Deputaților și Senatului. Astfel, art.58 din Regulamentul Camerei Deputaților prevede că ‘se încheie procese verbale cu privire la desfășurarea ședințelor comisiilor și se pot realiza stenograme sau înregistrări’. De asemenea, art. 9 din regulamentul comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale prevede că: ‘ședintele Comisiei sunt, de regulă, publice’ – singura excepție fiind generată de prezentarea unor informații secrete-caz cu care Comisia nu a fost și, foarte probabil, nici nu va fi vreodată confruntată.

Lipsa de transparență a lucrărilor comisiei speciale nu are nicio justificare legală și ridică semne de întrebare asupra motivelor care stau la baza deciziei de a interzice accesul presei în sală sau de a nu publica, până în acest moment, înregistrarea video. Domeniul legilor siguranței naționale este un subiect de maximă importanță, care trebuie tratat cu seriozitate, claritate și maximă transparența. Această secretomanie fără sens poate ascunde intenții îngrijorătoare din partea PSD. Le solicit domnilor Dragnea și Tăriceanu un semn de bună credința prin transparentizare”, a afirmat Ovidiu Raeţchi, potrivit unui comunicat de presă.

Urmăriți B1TV.ro și pe